Apple diskuterar just nu med musikkartellerna om att kunna erbjuda användare av apple-produkter fri tillgång till musik, ryktas det. Antingen mot en prenumeration eller en engångssumma, och blir det engångssumma så är det pengar som i så fall valfritt bakas in i priset när man köper produkterna iPod och iPhone, och musiken laddas ned gratis via iTunes. Nokia har en liknande tjänst, och till skillnad på Apples erbjudande om 20 dollar per iPod till musikindustrin, har Nokia bjudit 80. Med tanke på att avgifter för mediaspelare genererar 250 miljoner per år till svenska musikindustrin är det nog inte en dålig idé att tänka i de här banorna. Såklart, det framgår inte om låtskrivare kommer att få en spänn för detta, för om jag förstått saken rätt så inkluderas inte de i förhandlingarna när medel ska distribueras av musikkartellerna.

Tydligen kan man “fuska” på youtube, och fejka antalet tittare — antalet som avgör om man hamnar på topplistan över populära filmer på tuben. Finns man där är marknadsföringspotentialen oslagbar. Blir påmind om en av mina invändningar mot bredbandsskatt, att det är mer eller mindre omöjligt att verkligen försäkra sig om att pengar fördelas rättvist.

Påskägg i digitalt material har inte så mycket med påskhelgen att göra, så mycket som amerikanska traditionen av att gömma ägg och hitta dem. Det är en liten hälsning från programmerare och varierar i kvalitet. Halo 3 bjuder på några roliga scener, till exempel, om man lyckas hitta dem. Påskägg gömmer sig i många digitala produkter, inte minst på dvd-skivor — kolla in Lemony Snickets påskägg till exempel. Filmerna du har hemma har kanske något gömt på dem, och det finns en site som är dedikerad till att identifiera och berätta om dylikt. Filmen The Abyss har inte mindre än fem påskägg, till exempel. IDG passar på att berätta om lite >påskägg >som >google stått för genom åren, dessutom. Själv minns jag den lilla rymdgubben i Quark Xpress som traskade in på dokumentet och deletade sidan med tjusiga färger.

Thomas Gür skriver förresten om Hollywoods kulturgärning som lyfter fram Europeisk kultur och därmed förvaltar vårt arv… Han nämner Ratatouille som ju slagit alla möjliga rekord i försäljning, och på den dvd-n finns det såklart ett påskägg!

[youtube:http://youtube.com/watch?v=zpDmPlwhNlU]

* * *

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,