Rick Falkvinge, piratpartiet, har skrivit om den förestående kraschen av den amerikanska dollarn. Eftersom artikeln är på engelska har det rönt visst internationellt intresse, som syns inte minst i kommentarerna (som är väl värda att läsa). I princip skriver han att USA har spenderat över sina tillgångar, så till den milda grad att depressionen på tjugotalet kommer att framstå som en västanfläkt i jämförelse vad vi har att vänta oss.

Problemet verkar vara att oerhört mycket pengar sätts i omlopp utan att motsvarighet finns i produktion eller produkter, om jag fattat saken rätt. Kristianstadsbladet publicerade en intervju med Michael Hudson, amerikansk ekonomiprofessor, i slutet av januari, och han säger bland annat:

USA verkar under premissen att man inte behöver en industri. Om Europa och Asien är beredd att exportera sina varor till USA, i utbyte mot papper, så behövs bara en tryckpress. Vi behöver ingen industri: Europa ger oss ändå allt vi behöver för inget.

Över huvud taget verkar flera experter se det som att den amerikanska ekonomin är på väg mot ett stålbad av värsta sorten, frågan är bara när. Det är inte utan att man blir lite orolig när man ser nyhetsutsändningar av nedanstående slag. En direkt följd av bankernas problem i USA:

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=CnnOOo6tRs8]

* * *

Andra bloggar om: , , , , ,