Telia och Cogent bråkar fortfarande med varandra om ett avtalsbrott angående s.k. peering. Trafiken mellan Cogents servrar och Telias har stängts av helt enkelt, vilket gör att Telias kunder inte kan nå vissa siter som ligger i USA och andra kan inte nå de som ligger i Sverige. Till exempel är det surt för amerikanska World of Warcraftspelare, vars servrar är placerade hos Telia. Det har pågått sedan den 13 mars, och ser tydligen inte ut att ända särskilt snart.

Telia med flera nätoperatörer kanske har lite mer bråk att se fram emot. Visserligen talas det om att stänga av användare från internet eller att tvinga nätoperatörer att installera något slags fildelningsfilter i rapporteringen. Citat från representant från IFPI blandat med nyhetssammanfattningen om det hela, lämnar utrymme för missförstånd. (I alla fall tog det mig en stund att sortera igenom det.) Men om jag fattat saken rätt, vill de dra svenska nätoperatörer inför rätta, för att som i Danmark kunna tvinga företag som Telia och Bredbandsbolaget, m.fl. att lägga upp spärrfilter som hindrar åtkomst av fildelningssiter.

Nyheten om att Apple eventuellt ska erbjuda fri tillgång till musik mot en fast avgift när man köper deras hårdvaror, visas sig inte vara ett Apple-initiativ. Utan istället är det Universal som föreslagit en uppgörelse. De fick blodad tand av Nokia-avtalet, och upplever det som en lukrativ affärsidé. Apple har lagt sig lägre i pris dock, 20 mot Nokias 80 dollar, så förhandlingarna lär ta en stund till.

* * *

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,