Pär Rittsel skriver på Computer Sweden om de förskräckliga människorna som diskuterar upphovsrätt online. Han intar en position av överlägsenhet, lite “det är förbjudet, alltså är det förbjudet att diskutera”. Problematiken med att en intresseorganisation tilldelas befogenheter större än polismakten nämns inte. Ej heller redovisar han sin inställning till privatlivsaspekterna (som t.ex. Karl Sigfrid skriver om i samma tidning). Rittsel attackerar istället debattörer för att de har mage att förespråka andra vägar än juridiska tvångsmedel, kort och gott. Ironiskt nog framstår han inte ett dugg bättre än de han kritiserar på kuppen. Utan han hänger gladeligen på, och förstärker, en ton som han påstår är representativ för de som förespråkar reform av upphovsrätt och därmed diskvalificerande för att få delta i debatten. Det går liksom inte att avkräva respekt från andra när man inte uppvisar tillstymmelse till det själv, Pär Rittsel.

Telias vägran att berätta vad som pågår i förhandlingarna, och varför de är på kant med Cogent, har stört mig lite. Men tydligen är det så att Telia aktivt gjort förändringar som påverkat Cogents användare negativt. Trevligt med lite raka svar på frågor om problemet. Dock en lite lattjo fråga från DNs journalist mot slutet av artikeln — om Telias beteende i frågan speglar sin “forna position som statligt ägt monopol”. Vilket naturligtvis Cogents talesperson med största sannolikhet skiter fullständigt i, men svarar ändå ganska bra. Uppdaterat: Det visar sig att svenska Bahnhof har ett och annat att förtälja dessutom, som tröttnat — de har inte stängt av, men väl sänkt hastigheten för Telias kunder.

Tydligen räcker inte två fingeravtryck när man reser in i USA, utan nu vill de ha alla tio fingrarna. Även om jag blir lite fnissig och undrar om det är för att de inte vill att man ska välja två långfingrar, så undrar jag vad skillnaden är ur säkerhetssynpunkt? Kan man plötsligt fuska med sina fingeravtryck? Jag saknar någon form av tekniskt förklarande aspekt i artikeln.

* * *

Andra bloggar om: , , , , , ,