Ameibo drar igång officiellt den 10 april, och använder bittorrent som distributionsmetod. När man läser igenom användarmanualen verkar det som de förstår sig på hur bittorrent fungerar — de har kopplat en belöningsfunktion till när man seedar. Alla som fildelat med bt har någon gång hamnat i situationer där det inte finns några distributörer, så det är nog inte så dumt. Man kan välja mellan hyrfilm (drm och kan därför inte spelas i valfri spelare på datorn, och inte alls på macintosh såvida man inte har virtuell windows tillgänglig) och köpfilm (kunde inte hitta någon information om den är vattenmärkt) — inte optimal användarvänlighet alltså.

Ett par till saker stack ut som problematiska: 90 kronor för en köpfilm och 40 kr för hyrfilm (som man har 24 timmar på sig att se inom 30 dagar) känns lite dyrt — tanken är kanske att man med lite högre priser ska uppmuntra till fler som hjälper till att seeda. Inte minst plockades det upp av media som marknadsföring av siten, möjligheten att “tjäna stålar”. Men borde inte priserna kunna ligga lite lägre på en mer eller mindre kostnadsfri distributionsmodell, tillgänglig för alla med uppkoppling?

Värst är nog emellertid problemet med sortimentet — endast 400 titlar. Det lär vara en rejäl tröskel till att göra siten till en naturlig plats att vända sig till när det är dags att köpa film. Det är möjligen så att det blir fler filmer att välja mellan efter den officiella öppningen, om man ska ge sig på att tolka en lite hemlighetsfull kommentar i Ny Teknik, så vi får hålla tummarna.

Som pirat snackar man ofta om “mervärde” och mervärdet som Ameibo står för är väl egentligen att en fungerande tjänst ens existerar, samt att man har möjlighet att påverka priset något (vilket inte är kattskit). Dessutom finns det möjlighet att betygsätta filmer, och bas för en utveckling av social interaktion så småningom, som jag tror kan vara ett plus.

Så en försiktig tumme upp, under förutsättning och förhoppning om att man skrotar hyrfilm och drm (och ev. vattenmärkning), skapar tillgänglighet för alla konsumenter, och helt enkelt satsar på att sälja filmerna för 40 spänn styck framöver. Får de dessutom ihop ett rejält sortiment, och inte allt för lång tid efter sina premiärer i biograferna, tror jag att det här kan bli riktigt lyckat. Förresten, varför inte inkludera tv-program, dataspel och… men nu springer jag lite för fort kanske.

Man måste ju liksom börja någonstans, och det här är nog det mest seriösa försök till vettig försäljning online jag sett hittills. Vilket i och för sig, med tanke på utbudet hittills, egentligen inte säger så mycket om den potential jag ser Ameibo.

* * *

Andra bloggar om: , , , ,