Sundsvalls kommun håller på som bäst att införa en drogpolicy som går ut på att drogtesta samtliga som får arbete inom kommunen. Det var inte så att jag hittade någon artikel någonstans eller information på kommunens hemsida angående detta. Utan det var en artikel om att Örnsköldsviks kommun förhåller sig avvaktande, men inte emot, att införa dylika rutiner. Eftersom alla nyanställda ska underkastas drogtestet, anser man det inte vara integritetskränkande! Kanske har det ett samband med den enda nyheten jag kunde hitta angående Sundsvall och droger, att man tycker sig ha märkt en ökning av oidentifierat knarkpåverkade gäster i krogsvängen… Drogpolicyn verkar dessutom inkludera (såvida inte ordet är ett modeord i Sundsvall och används i olika sammanhang) studenters dryckesvanor, “en öl till brännbollen, vin vid fester och en drink på kårhuset” — som uppfattats som ett problem.

Landskronas kommun har fått kritik för sina planer att genomföra drogtester på elever i skolorna. Det är tänkt att vara frivilligt, föräldrar och elever måste ha skrivit på papper att de går med på det. Men cheferna själva vägrar att ställa upp på drogtester under liknande omständigheter, även om det bara var en engångsföreteelse. Lyckligtvis så blir de inte avstängda när de inte går med på att testa sig frivilligt som en del elever råkat ut för. Är verkligen drogproblemen såpass stora att man är villig att uppfostra generationer av ungdomar att tro att de inte har rätt till någon personlig integritet?

Visserligen handlar det inte om misstankar om droger utan om attityderna till konst, vad man får och inte får ställa ut, när Johan Hilton skriver “Sedan när blev svenskarna ett intolerant, överkänsligt och gnälligt folk?”. Men en förbannat bra fråga med tanke på samhällsutvecklingen, skulle jag vilja säga.

* * *

Andra bloggar om: , , , , , , , ,