Stim fortsätter sitt framgångståg att fixa fram betaltjänster åt musikindustrin. Jag tänker inte ens kalla det bredbandsskatt längre, det där som sägs kunna vara ett alternativ som skulle kunna legalisera ideella fildelningen. För den bristfälliga informationen som utkommit låter inte som något annat än en betaltjänst — vilket iofs inte är fy skam. Men det innebär alltså inte att ideell fildelning blir lagligt, utan att man hjälper till att skapa en försäljning som musikbranschens andra ända av licensrepet inte lyckats ta tag i. Vilken organisation som fixar betaltjänster åt film- och tv-industrin återstår att se.

Mårten Fjellström (pp) har upptäckt en udda sak med Stims information på hemsidan. Där står det att tv-licenspengarna inte går till upphovsrättsinnehavare, som förklaring till varför man måste betala stimavgift såväl som tv-avgift. Men enligt deras årsredovisning mottar de visst pengar från SR, SvT och UR – kanske så mycket som 140 miljoner på ett år, enligt årsredovisningen från 2006.

* * *

Andra bloggar om: , ,