Karl Sigfrid har kritiserat Mikael von Knorrings motioner till (v)-kongressen och passar på att uttrycka besvikelse över piratpartiets välkomnande av några av förslagen. Christian Engström svarar Sigfrid och förklarar varför reform av upphovsrätten inte behöver diskuteras under fördelningspolitiska premisser. (v) och (m) måste såklart stå på varsin sida vid staketet, men just de här frågorna är något som alla borde principiellt kunna vara överrens om, som till exempel mänskliga rättigheter eller rösträtt. Att uppmuntra alla partier att undvika beslut som i längden hotar demokratin och privatlivet är inte samma sak som att ta ställning fördelningspolititiskt. Det är därför de här frågorna kan förena över partigränser.

Sverige ska förresten finansiera en gästprofessur i Kina, som är tänkt att lära dem mänskliga rättigheter, enligt Reinfeldt. Det är i och för sig en god tanke att dela med sig av kunskap, men såklart vore det trevligt om man applicerade lite av den kunskapen här hemma också. För det är väl inte förenligt med tanken om mänskliga rättigheter att läsa befolkningens privata brev och lyssna på deras telefonsamtal? Eller?

HAX påpekar återigen hur FRA-förslaget borde generera mer bråk och konstaterar att både (v) och (mp) som är uttalat emot förslaget inte säger särskilt mycket om saken, personligen är jag lite besviken på (c) dessutom som kroknat trots att de principiellt är emot det. Man kan fundera över den öronbedövande tystnaden. Han tycker lite synd om regeringen som han upplever fått ärva förslaget, men jag undrar om det inte var så till och med att förslaget hade pensionerats i sin helhet av sossarna, sen fick regeringen för sig att damma av det. Nåja, skitsamma egentligen. HAX har helt rätt i att det är en smärre katastrof att inte riksdagspartierna går ut hårt och kritiserar den planerade massövervakningen. Kanske skulle det ge regeringen en möjlighet att “rädda ansiktet” att behöva ge sig inför opinionen emot, vad vet jag — för inte är det väl så att motståndet bara är fejkat och man är egentligen intresserad av att upprätta detta system? Hur pass ärligt uppsåt har man i riksdagen egentligen? Som vanligt uppmanar jag att skriva till riksdagsledamöterna och be om vett och sans och att de röstar emot förslaget — lista med mailadresser här. Nöjer du dig med att bara vilja maila vissa du har förtroende för eller så, kan du hitta dem här. Har du sagt eller tänkt “det har du inte med att göra” någon gång? Då har du all anledning att motsätta dig den sortens registering av ditt liv och dina tankar som utvecklingen är på väg mot. Så säg ifrån, för tusan.

* * *

Andra bloggar om: , , , , , , , ,