Anna Troberg, aka Rosetta Sten, har dragit igång ett kanonintressant projektcreativepirates.com. Tanken är att hjälpa kreatörer hitta bra sätt att dela med sig av sina verk fritt och kunna tjäna kulor samtidigt. Bidra gärna med idéer, erfarenheter och tankar för projektets fortsatta utveckling. Själv tänkte jag tipsa om att Moby delar ut instrumentalmusik fritt till filmskapare i independent-genren.

Har du inte fildelat men är nyfiken hur man gör — besök Lär dig fildela nu, där en enkel och lättfattlig guide över hur man fildelar med bittorrent kan hittas. Om man är sugen på lite kul läsning utöver guiden, så besök också sidan som behandlar myter om just fildelning.

Det är inte svårt att hitta platser för ändamålet, och den site som kanske är allra mest berömd är nog The Pirate Bay. Annars kan man även hitta torrentfiler på mininova och demonoid, om man behöver lite alternativa källor att leta bland. Det finns dessutom hur många mindre torrent-siter som helst, det är egentligen bara att dra igång google.

Likväl som att vara medveten om miljöaspekter när man handlar livsmedel, är det klokt att vara medveten konsument när man ska handla med nöjesindustrin. Här (i vänstermenyn) kan du hitta ett antal skivbolag som så att säga står på “vita listan” för att de undviker konsumentfientlig taktik som de stora fyra gör sig skyldiga till med en skrämmande löpande band-mentalitet. Tipsa gärna om fler ställen i kommentarerna.

Anna påminde dessutom om den excellenta siten RIAA-radar som även jag rekommenderar. Om du, när du köper musik, vill kontrollera att du inte sponsrar någon av de som representeras av RIAA (Ifpi internationellt) kan du kolla där först. Skriv in artist eller titel, och siten listar alla träffar, där finns också länkar till amazon.com oavsett om releasen försetts med varning om RIAA-anknytning.

* * *

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,