Kalla kårar får man av det som Sanna Rayman påpekar på svenskans ledarblog (via Mary). Alla talar om integritet och vill gärna framstå som “ägare av frågan”, men undviker nogsamt att ta ansvaret för sina planer att kränka densamma medelst FRA-förslaget. Är det inte för att göra FRA lagligt, så är det för att konkurrera om marknadsandelen i underrättelseindustrin får man intryck av. Från den 1 juli i år, sätts privat kommunikation som sker digitalt effektivt ur spel av våra folkvalda som mer eller mindre ignorerat alla protester.

Rola Bentlin, muf, funderar över straffsatser för våldsverkare i skenet av tragedierna med Arboga-kvinnan och Engla, och föreslår “Tre brott = livstid”, det som vi känner igen från USA. Där har lagen tillsammans med nolltolerans dessvärre lett till att snattare fått 25-åriga fängelsestraff, och sägs ha ökat mordstatistiken eftersom återfallsförbrytare vill vara säkra på att det inte finns vittnen till (vad vi skulle anse) smärre brott för att man har tidigare historik med rättsväsendet. Men hon konstaterar att regeringen prioriterar att stoppa fildelning och att förändra sexköpslagar istället och undrar om det är rimligt, vilket är en väldigt relevant frågeställning. Nog har Rola en poäng i att prioriteringen kan upplevas som ett allvarligt systemfel. Ironin är väl att ett förslag om tre-brott=livstid i skulle dagsläget leda till att fildelare och prostituerade slängs in på vatten och bröd istället för den önskade effekten.

En av utredarna från The Pirate Bay-rättegången, som också ska vittna under processen, har börjat arbeta för filmbolaget Warner Brothers upptäckte Kopit. Inte helt oväntat ifrågasätts detta, och jävsituationen som ju faktiskt känns rätt överhängande lär nog skaka om en redan rätt rörig process, där bara härom dagen en artist hoppade av. Peter Sunde påpekar dessutom att hela utredningen har framstått som “felsökarmission” snarare än att utreda om ett fel begåtts. Roswall har inte uttalat sig, men Wadstedt upplever det som att Keyzer är en hyvens kille. “The usual suspects” har släppt ett pressmeddelande där de poängterar att det är svårt att se detta som annat än betalning från Warners för väl utfört arbete. Där kan man också läsa att samme Keyzer lagt ner en undersökning instigerad av TPB, där underhållningsindustrins sabotageverksamhet online via svenska mediaföretag anmälts.

* * *

Andra bloggar om: , , , , , , ,