Snubblade över Urban Anjars blogg, där rubriken var “Piraterna en konservativ kraft“. Nu framgår det inte om det är just Piratpartiet han riktar sig mot, men väljer att tolka in partiet. Konservativ var en ny sorts etikettering av piratrörelsen, nämligen, och förtjänar ett omnämnande. Jag har hört högerextremistisk, liberal, nyliberal, vänster, socialistisk, anarkistisk osv som förklaringar på vad piratrörelsen är för något. Inte konstigt eftersom bitar av ideologin passar fint in i gammalt hederligt mönster här och var. Det nya är väl egentligen att så många olika etiketter får plats på en och samma marmeladburk. Ungefär som att skriva “socker”, “apelsin”, “gelatin”, “e137” osv, på alldeles egna etiketter för varje ingrediens. Hur som helst, jag hoppas att de som läser inlägget hos Urban inte får intryck av att mjukvara baserad på öppen källkod endast har fördelen av att vara gratis. Fria program är bra mycket mer och bättre än så, såklart.

Alter ego skriver och berättar att spray blivit hackat. Det går att läsa om det på flashback, och DN. Tydligen har spray inte krypterat lösenorden, kände man till någons användarnamn kunde man söka efter lösenordet och logga in. Spray har åtgärdat det nu, så om du har konto på spray, stick över och ändra lösenordet på ditt konto omedelbums, är min rekommendation. Tydligen letar spray efter en ny mailsystem-leverantör efter den här händelsen.

Några som inte heller fått till det där med kryptering är tydligen Apoteket, kunde jag läsa hos projo. Det är datainspektionen som konstaterat att Apoteket nog måste ta och skärpa till sina digitala rutiner.

Apropå flashback kan man hitta en intressant artikel, även den i DN, om hur trots att siten har högt i tak om vad som är tillåtet att skriva om, så finns vissa regler ändå. Fikarum på nätet, kallar skribenten siten för, och det är ganska träffande för diskussionsforum överallt online. Själv hänger jag inte på flashback, annat än för att läsa enstaka trådar som rekommenderats mig, men siten representerar på sätt och vis hur yttrandefrihet faktiskt innebär att man måste ta det dåliga med det bra. Björn Fries anser att risken är överhängande att oskyldiga människor som misstänkliggörs får sina liv förstörda — vilket är sant oavsett om man pratar digitala fikabord eller kvällstidningar för övrigt — men man måste nog fundera över hur motsatsen till möjligheter att diskutera och spekulera skulle se ut?

* * *

Andra bloggar om: , , , , , , , ,