En basist tillika sångare och porrmagnat har uttalat sig om fildelning — och säger sig utlova seriösa rövsparkar till de som gör det, om han skulle träffa på någon. Såklart, han känner sig säkert dubbelt svindlad — porr laddas ju ner hej vilt.

Av någon anledning började jag fundera på hur länge det dröjer innan artister riskerar straffa ut sig själva genom att utfärda hotelser av det här slaget? Dvs, någon säger sig tycka att fildelare är gigantiska anus, och så svarar fildelarna med att skita i att ladda ner deras grejer. Det finns redan nu artister som är helt beroende av att uppmärksamhet skapas kring deras musik på fildelningssiter, och inte minst har ju popularitet bland fildelat material synts på försäljningslistor.

Nåja, det fungerar nog inte så riktigt ändå. Alla känner inte till basistens inställning, till exempel, och andra struntar väl i vad han säger. Säkert finns det fler individuella anledningar till varför man väljer att klicka på en länk eller avstår. Det är ju så, inom fildelningssvängen, det går liksom inte att styra alla. Till mångas stora förargelse. Så lite tur i oturen för Evan Seinfeld.

Samtidigt funderar jag lite på varför porrindustrin får så lite utrymme i debatten när fildelning diskuteras? Som sagt, det har nog inte en liten del av den digitala trafiken online, och även de har försökt att köra samma stuk som de fyra stora. Framför allt nämns de inte när det gäller fördelning av skatter som dras in via mediaspelare, cd- och dvd-skivor osv.

Det är ju inte helt lätt att köpa porr — stigmat förenat med att shoppa loss på dylikt är ju inte den lägsta tröskeln precis. Skulle någon generad person få för sig att konsumera pornografi, så lär det nog bli internet man vänder sig till.

Faktum är, att om man räknar bort porren så är musik fortfarande mindre än en fjärdedel av allt som fildelas, enligt en av de största fildelningssiterna. Så hur är det möjligt att porrstjärnor får så mycket som en spänn för sina insatser, om man spekulerar att porr antagligen genererar många mer laddningar än musik?

Ja, små funderingar man fastnar i, som kanske inte alls var tanken med hans uttalanden.

* * *

Andra bloggar om: , , , , , ,