Idg listar tio skäl att bli paranoid när man vistas online. Där listas alla som är intresserade av vad man har för sig, tycker och tänker — av olika anledningar. Det där med det rena mjölet i påsen får helt andra dimensioner så fort man inser att det är den subjektiva bedömningen av den som silar ens mjöl som är det stora problemet. Nätoperatörer och digitala affärsidkare som vill veta dina köpvanor, arbetsgivare som helt inte vill att du ska vara något annat än foglig anställd, myndigheter som vill veta vad du tycker innan du själv ens fattar att du tycker det, så att det kan exploateras. Och så alla intressen, som vill på olika sätt tillse att du inte gör något som tvingar dem att ändra sina affärsmodeller. Det snackas om att hitta terrorister och våldsverkare, och man kan hitta människor som ber om dylik övervakning för att få lite trygghet. Men till 99 procent handlar det om att kontrollera och styra upp befolkningen, av egna skäl som vi vanliga svenssons inte har en aning om vad de kan vara.

Man kan förstå att FRA, bland andra, inte vill få sina surfvanor upp-plastade på creepers site. De har tydligen hittat någon sätt att dölja sina spår online. Ungefär så som folk som har något att dölja redan gör. Creeper drogs igång för ett år sedan och flera myndigheter har sedan dess gjort sitt bästa för att inte “synas” i det sammanhanget genom att dölja sina digitala spår. Myndigheter och politiska organisationer som man väl får anta ha rent mjöl i påsen. Uppdatering: Pawal gör en pudel och hatar php. Det var alltså inte FRA som aktivt dolt sina spår.

Missa inte Rosetta Stens förklaring till varför lagförslaget om FRAs insamlande av brev och telefonsamtal som passerar landets gränser i princip innebär all digital kommunikation.

* * *

Andra bloggar om: , , , , , ,