Björn Sundell har skrivit om opinionsmätningar, eller mer specifikt om Pew Researchs återkommande fråga om människor känner förtroende för varandra i olika länder.

Stora ledare nosar sig till trenderna samtidigt som de formar dem. Det har de alltid gjort för att stärka sin makt. Skillnaden mellan förr och nu är att det i dag görs flera offentliga opinionsmätningar som alla kan ta del av. De hjälper oss att förstå varför ryssarna älskar Putin, varför kineserna tycker allt mer illa om oss européer nu inför OS och varför iranierna i ett demokratiskt val valt en man som Mahmud Ahmadinejad till president.

På tal om Kina hoppas jag att ingen missat Blogge bloggelitos artikelserie som agerar motvikt till medias rapportering.

Man ska få lättare att åtala medier, kan man läsa i Riksdag och departement. Personligen blev jag lite fundersam när jag läste artikeln, inte helt säker på vad regeringen avser. Upplägget låter som att i princip kunna få en chans till att få rätt mot en tidning, utan att bli ruinerad på kuppen. Men avrundningen får det att låta som att man vill på något vis kväsa diskussioner på internet.

MPAA i USA har stämt en site (igen), vardagsmat numer, och den lilla siten som nu attackeras lär få en tokökning av trafik pga nyfikenheten detta skapar. Anledningen till att jag tar upp artikeln är för att i ett sidospår uttalar sig MPAA igen om att de har en så fantastiskt bra relation till svenska politiker, så att de mer eller mindre kan be dem plocka ner siter på svenska servrar. KU har visserligen bestämt att det inte är så, efter att Thomas Bodström blev anmäld för ministerstyre, men MPAA envisas med att hävda motsatsen.

* * *

Andra bloggar om: , , , , , , , ,