Det är som sagt inte lätt att vara litet musikförlag när jättarna får för sig saker. e|classical, till exempel, som vill sälja DRM-fri musik och har som affärsidé att göra konsumentvänliga lösningar, får se sig motarbetade av EMI överraskande nog.

Det är egentligen inte e|classical som är målet för EMIs vrede. Utan MP3tunes som tillhandahåller en tjänst där man kan ladda upp sin musik för att sedan göra den tillgänglig var man än råkar vara fysiskt, via en uppkoppling. Eftersom det går att ladda upp musik till “tredje part”, så innebär det att man bryter mot upphovsrätten, anser EMI. Trots att tjänsten används helt lagligt, och rekommenderas av företag som till exempel e|classical. Rikard Fröberg ser detta som ett hot mot legal försäljning av musik — eftersom den här sortens beteende i princip knuffar musikkonsumenter att välja andra alternativ än just lagliga, bland annat.

Han har naturligtvis en väldigt bra poäng — DRM är avtändande när man ska shoppa loss på digitala filer. Inte minst aktualiseras detta av microsoft, som annonserat att de ska upphöra med sin musikförsäljning, MSN Music, och det innebär att de som köpt musikfiler därifrån inte kommer att kunna spela dem särskilt länge till. Eftersom filerna är “skyddade” av DRM, måste man få specifika nycklar tilldelade sig, och byter du dator eller förändrar operativsystemet, så är filerna ospelbara. De som köpt musiken är helt enkelt blåsta. Man vill ju liksom kunna LYSSNA på musiken man köpt.

Michael Robertsson, som uppnådde visst kändisskap med mp3.com en gång i tiden, har skrivit ett brev till alla sina medlemmar där han ber om hjälp att kämpa emot jättens planer på att stänga ner tjänsten.

Record labels are suing for personal copying. The UK based major label EMI has brought a legal case attacking users’ rights to do personal copying in EMI v MP3tunes. In this case they have attacked the consumer’s right to copy files to a personal, password protected, secure music locker.

* * *

Andra bloggar om: , , , , , , , ,