En femtioåring från Åland har åkt dit för att ha gjort musik tillgänglig online. Själv har han ingen aning om hur man gör, det är frugan och barnen som samlat på sig låtar genom åren. 4.900 euro har han ombetts att betala för de 13.000 låtar som fanns på datorn, och tydligen stängdes hans uppkoppling ner. Uppkopplingen, som var betalad av hans arbetsgivare för övrigt, och därför kan han inte förhandla direkt med motparten själv. Tanken som slår mig är att mannen knappast låter som om han är med i någon Bandidos-liknande verksamhet.

Ifpi fortsätter att vidhålla att de ska dra en nätoperatör inför rätta för att tvinga fram filtrering av fildelningstjänster. Denna gång lämnar de lite ledtrådar om vilken operatör de har i åtanke — en verksamhet som tydligen är mer “offensiv” än andra enligt Ifpi. Personligen får jag känslan av att det kan vara prq, företaget som drivs av några av killarna bakom The Pirate Bay. Det som möjligen talar emot är väl att prq kanske inte är så kända som nätoperatörer ännu. Å andra sidan kan ju en rättssak av det slaget marknadsföra dem rätt rejält som sådana. Man skulle också kunna tänka sig att det är bahnhof som gissning nr 2. Ifpi och antipiratbyrån har ju tittat snett på dem länge. Så snett att de till och med planterade kontraband häromsistens. Jaja, jag kan ju sitta här och spekulera vilt — vi får väl se hur Ifpi tänkt sig undergräva förtroendet för musikbranschen ytterligare. De säger sig behöva lite tid för att samla ihop bevis — med den kunskapen man sitter på om hur de skött dylikt hittills, både i Danmark och Sverige, hoppas jag inte att det betyder att de tänkt sig att försöka slänga ihop planer på hur de ska kunna lura det svenska rättssystemet. Igen. Uppdaterat; nu skriver svenskan om detta också.

En ny upphovsrättsorganisation har sett dagens ljus, Bildupphovsrätt i Sverige.

Det nya BUS kommer att hantera andrahandsrättigheter och masslicensieringar för till exempel bibliotek, arkiv och intranät och andra nya medier. Det är sådant som kan vara svårt att ta hand om som enskild uppovsrättsinnehavare.

* * *

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,