Någon har kommit på att om man skriver ihop något — vad som helst egentligen — och sedan sätter namnet Oscar Wilde bakom så blir det roligare. Man kan ha ganska kul med det här, och det syns inte minst i en chattkanal jag hänger i. Oscar har kommenterat både Ubuntu och andra vardagliga fenomen. Om den här leken började med Oscar vet jag inte, men det har i alla fall växt fram flera andra liknande; “Making up Matrix quotes” till exempel, och påhittade citat från Winston Churchill kan man också hitta runt om.

“Any man may be the Lord of my Ring.” ~ Oscar Wilde
“Hobbits…. are a disease, a cancer of this planet, they are a plague, and we are the cure.” ~ Agent Smith

För den som vill hitta på citat som låter lite mer svenska, är August Strindberg etablerad som citatmakare, men ingen går nog säker från att bli citerade på det här viset, om det har humorvärde.

Яуsк яєvєяs är för mig en ny bekantskap. Yakov Smirnoff immigrant i USA, startade det genom att dra ordvitsar som egentligen menade att kritisera Sovjetunionen, och slutade alltid med YOU (DIG).

In America, you catch a cold.
In Soviet Russia, cold catches you!

In America, you can always find a party.
In Soviet Russia, Party finds you!

Stilen har utvecklats ungefär som Oscar Wilde-citaten, man hittar på lite vad som helst, och avslutar med YOU, eller här hemma i Sverige med DIG. Internet memes som det kallas, har en förmåga att mutera i lite olika riktningar, inte sällan blandas de olika fenomenen ihop:

”I Kalifornien kan du alltid hitta ett party vid DIG!!.” ~ August Strindberg

För ett tag sedan dök ett uttryck upp — Rickrolled. Vad man gör är att i en diskussion, länka till något som skulle kunna tänkas vara relevant information, och det visar sig vara en länk till youtubevideon med Rick Astleys gamla slagdänga “Never gonna give you up”. Fenomenet har skapat lite nyvår för den gamla 80-talsidolen, och rickrolled har inspirerat till alla möjliga sorters bus som till och med New York Times fallit för och andra mediala uttryck.

Internetskämt av den här typen har kommit långt sedan jag stötte på det för första gången, som jag vill minnas var Hampster Dance. En annan jag minns är Bonzai Kitten, som orsakade protestlistor världen över, till min stora förvåning, en härlig lektion i att satir är svårt. En annan gammal goding är “All your base are belong to us”, vilket fortfarande dyker upp i olika former lite varstans. Till exempel hade The Pirate Bay en variant på sin framsida när det kom fram att en av utredarna fått jobb av Warner.

Det skulle vara jättekul, såklart, om ni alla kunde bidra med era egna citat, reverser och så vidare i kommentarerna! Tipsa gärna om fler internetbaserade skämt av det här slaget, också!

* * *

Andra bloggar om: , , , , , , , ,