Det finns en del att fundera på när det gäller domen på fildelaren i Linköping. Bland annat det där med bevisning om att man tillgängliggjort något som fortfarande kan ifrågasättas, och därför väl värt att dra fallet vidare för.

Sen sägs det att det var så “oerhört mycket” material på killens dator. Mycket i det här fallet blir ungefär lika intetsägande som frågan “hur långt är ett snöre”. Min mediaspelare har plats för 40 gig information. Det är inte särskilt mycket. Nya hårddiskar lanseras som hanterar värden mätta i terrabyte. En terrabyte är lika mycket som tusen gigabyte, för den som undrar.

Advokaterna vill gärna få det till att just det här målet representerar ett brott av ovanligt stora mått mätt — men det är inte med verkligheten överensstämmande. Idag är det inte alls ovanligt att Svenne Banan har minst en terrabyte av lagringsutrymme att tillgå, hur förhåller sig rätten till sådan utveckling? Blir vanliga ungdomar mindre vanlig ungdom för att de har en stor hårddisk?

Eftersom Direct Connect var det som användes där man kan se flera filer på någons dator har frågan om bittorrent aktualiserats (igen). Rimligtvis kan du inte döma någon för att ha fildelat med bittorrent om man lyssnar till det som sägs. Där kan du inte se om personen som laddar ner något har många eller få filer på hårddisken — det är bara en fil och det är ju “okej” sägs det. Men såklart, samtidigt sägs fildelning via bittorrent vara på gång att tilldra sig rättsligt “experiment”. I vilket fall man genast frångår tidigare uttalade principer.

Svenskan vill ju bland annat göra gällande att det existerar någon form av “pyramid” fildelningsmässigt, när det egentligen är så att fildelning nog är det plattaste i organisatorisk väg man kan hitta. Det existerar inga svenska organiserade fildelare á la bandidosmodeller som proklameras. Det känns mest bara löjligt att de fortsätter försöka pådyvla allmänheten sådana fantasier. Det är vanligt folk som fildelar, de vet att det inte är sant.

När Rick Falkvinge sen dessutom i direktsänd nyhetsdebatt fullständigt kör över advokaten från Ifpi kändes det tydligt att antipiratlobbyn felaktigt räknar med att folk är idioter och att man kan lura på dem vad som helst.

Det är en märklig situation när en majoritet av svenska befolkningen ser detta, men inte politiker och gammelmedia (med något undantag).

* * *

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,