På Sveriges Författarförbunds hemsida kan man hitta detta viktiga inlägg. Agneta Lindblom Hulthén Förbundsordförande Svenska Journalistförbundet, Åke Sandström Förbundsordförande Svenska Fotografers Förbund och Mats Söderlund Ordförande Sveriges Författarförbund presenterar i punkt efter annan väsentliga krav — rekommenderar varmt en genomläsning eller två. Det blir jättesvårt att välja ut ett specifikt citat, så det får bli det här:

Från riksdag och regering haglar nu förslag, beslut och utredningar om skärpta statliga tvångsmedel, filtrering på Internet utan möjlighet till rättslig prövning av denna censur, särskilda registerlagar för statliga personregister som utgör drastiska inskränkningar i offentlighetsprincipen och till sist ett skärpt fotoförbud.

Per Guldbrandsen på Sveriges Radio ställer några intressanta frågor med tanke på stims rekordintäkter till Ifpis vd Lars Gustafsson. Hade önskat att han fått stått lite mer till svars för undergrävandet av privatlivet, men vd-n får det ganska besvärligt ändå. Han anser att det är helt rimligt att jaga fildelare med juridiska medel, trots att de inte fått igång någon vettig försäljning online. Sen avrundar han det hela med en lögn som inte en enda människa går på längre, påstår att de bara riktar sin uppmärksamhet till “storfildelare”, ni vet, de där som inte existerar annat än i marknadsföringssyfte.

– Men är det inte risk att ni stöter bort konsumenterna genom att ständigt attackera konsumentkollektivet?
– Vi har inte vidtagit några rättsliga åtgärder mot nerladdare, vi går bara mot dom som i stor skala sprider musik på Internet, vi kan inte bara sitta ner och dö, slutar Ifpi:s VD Lars Gustavsson.

* * *

Andra bloggar om: , , , , , ,