Ingvar Åkesson från Försvarets Radioanstalt, FRA, fick frågor i riksdagen om de hade tänkt sig att hacka datorer. Nej, svarade han. Avlyssningen ska vara passiv, säger han vidare, och förstår att aktiv spaning är mot lagen. Är det bara jag som tycker att det är skrämmande att man över huvud taget ställer frågor om detta? Om det nu är så att inte politikerna har någon insyn i FRAs verksamhet, hur i helskotta ska man kunna veta om Åkesson över huvud taget talar sanning? Jag förstår inte den här processen, alls, den känns otroligt naiv så här från läktarplats.

Övervakning är på modet, och det upplevs vara ett problem att man inte kan följa precis varenda rörelse människor gör med nuvarande kamerasystem. Därför har Fujitsu Laboratories utvecklat ett helt nytt system där man inte ska kunna undgå att kartläggas, var man än befinner sig i övervakade områden. Systemet ska saluföras i säkerhetssammanhang, samt för affärsidkare som vill kunna kartlägga sina kunders rörelsemönster för varuplacering, och inte minst för tidsstudier i tillverkningsindustrin.

Och så var det det där med skolkande ungdomar, som såklart kan gps-övervakas framöver. Det är nog så att många uppfattar det som bra, att övervaka ungdomar, så att de inte missar en dag av den värdefulla utbildning de får i skolan. Men av någon anledning sitter jag och funderar på hur nostalgiskt på en skala det kommer att bli att se en film som Ferris Bueller framöver? Kommer någon förstå den alls? Nåja, det är inte meningen att ungdomar ska lära sig vad integritet är, de blir ju mer lätthanterliga i vuxen ålder då.

* * *

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,