GÄSTBLOGGARE Så var det dags för ännu ett gästbloggsinlägg från mig och ja, jag börjar fundera på en egen blogg. Jag skulle väl inte uppdatera allt för ofta, men det börjar ändå kännas som om det kan bli dags. Men jag vill gärna ha ett nick som “Thomas Tvivlaren” eller “Opassande” och inte bara blogga som “Jan Lindgren”. Ska fundera på det och se om jag kommer fram till nåt. Förslag tas tacksamt emot – gärna nåt med “Janne” och inte “Jan”.

Igår skrev Rick Falkvinge väldigt bra om de olika lagliga filmtjänster som finns på nätet och jag tänkte få skriva av mig lite om när jag igår begick ett av de värsta misstagen i mitt liv: jag använde CDON.coms bredbandsfilmtjänst.

Ett upplevelse som det kommer ta ett långt tag för mig att hämta mig från och jag ber om ursäkt på förhand när språket i den här posten stundtals blir… aningen grovt.

Var ska jag börja? *suckar* En förklaring på varför kan funka. Jag älskar att se på sport, speciellt hockey och fotboll på landslagsnivå — far fortfarande starka minnen från OS 1994 och tyckte 2006 var underbart i hockeyväg. Men. Jag har för tillfället inte kabeltv (lång historia) och har haft begränsad möjlighet att se årets VM. Jag har sett lite, men inte allt.

Igår så ville jag få se kvarten när vi mötte Tjeckien, men jag behövde samtidigt sitta vid datorn och jobba. Så fick jag idén att det borde gå att se matchen online. Efter letande så hittade jag till slut CDON som visade den. Eftersom tiden började ta slut och jag inte hittat nåt annat alternativ (nån som har nån annan sida som visar VM-matcherna?) så nappade jag och pungade ut 50 spänn för att se matchen online. Det var tamejfan de värsta spenderade pengarna på riktigt jävla länge och hade jag varit en 20 år äldre så hade jag väl fått en hjärtattack på kuppen. Visst, jag visste att det skulle vara bökigt, men jag förväntade mig faktiskt lite i form av användarvänlighet. Så fel jag hade.

Vi börjar med det alla (nåja) vet. Det som krävs är: Windows, Internet Exploder, senaste Windows Media Player som dessutom ska uppdateras. När jag väl hade installerat allt och startat om datorn så kunde frustrationen sätta igång på riktigt. Jag tog anteckningar för att inte glömma bort all satans skit jag utsattes för.

Det första, största och löjligaste problemet var: det gick inte ändra storlek på bilden. Men seriöst! För fan! När jag jobbar och tittar på nåt samtidigt så vill jag ha det sida vid sida. För trots att jag är kille så kan jag göra två saker samtidigt. Att titta på en hockeymatch och klippa och klistra värden i excel är inte så svårt. Men då gäller det att jag kan se bägge jävla fönstren samtidigt. Men nej! Det får man inte! För skitfönstret med matchen MÅSTE täcka hela skärmen. Nåt annat går inte.

Sen bytte den storlek med ojämna mellanrum utan att jag gjorde nåt. Alltså inte ramen (för den gick inte att ändra alls – bara flytta) utan bilden i ramen. Det fanns en kontrollpanel som man kunde dölja om man ville ha helskärm och ibland så dök kontrollpanelen upp utan att jag gjorde nåt. Fråga miginte varför…

Så… jag satt och bråkade med skärmstorleken. Kom på att om jag öppnade skärmen på min TV så skulle den ju bli mindre och sen när jag flyttade den till datorskärmen så skulle den vara lagom stor. Sagt och gjort. Men gick det? Nej! För då såg man bara övre vänstra hörnet av bilden, visserligen mer än 25% men ändå! För helvete! Ge mig min bild! Jag läste noga igenom den korta instruktionen om hur man kopplar till TV:n som fanns men det gav inget. Surfade runt ett tag till på deras skitsite och till slut, undangömt på nån pytteparagraf i en hjälpsida som man inte har tillgång till när “filmen” väl har startat så står det att man måste göra TV:n till primär bildskärm för att det ska funka. Sagt och gjort. Hjälpte det? Njae… Bilden verkade vara i rätt storlek, men jag kan inte säga det. För jag fick ingen ingen jävla bild alls! Nothing! Nada! Zip! Zilch! *suckar* Så… skit i det då.

Efter att ha slitit i över en halvtimme för att fixa till nåt med bilden och missat större delen av första perioden så gav jag upp och lät matchen gå på helskärm i bakgrunden, jobbade och bytte sen över till matchen när jag hörde att det var spännande.

Oh! Jag höll på att glömma. När jag betalade för “tjänsten” så stod det att jag skulle få ett bekräftelsemail med ordernummer för kontakt med dem ifall det skulle bli problem. När jag skriver det här är det en 16 timmar senare och jag har fortfarande inte fått nåt mail. Jag ställde två frågor till dem via deras hemsida som de skulle besvara så fort som möjligt. Har jag fått nåt svar? Hah! Fucking hah! Har jag ens fått en bekräftelse på att de har fått frågorna? Gissa.

Men då undrar jag om det ska vara så förbannat jävla svårt att bygga in lite goddam vanlig användarvänlighet i sådana här system? Ska det vara det?!

Låt oss jämföra det lagliga alternativet med illegal nedladdning (för det här gäller ju så klart även när man vill se film via CDON.com).

  • Låst till specifikt operativsystem: lagligt – ja, olagligt – nej
  • Låst till specifik skitbrowser: lagligt – ja, olagligt – nej
  • Låst till specifik skitspelare: lagligt – ja, olagligt – nej
  • Kan ändra skärmstorlek: lagligt – nej, olagligt – ja
  • Kan få tag på vilken film som helst: lagligt – ja, olagligt – nej

Och den här skiten ska jag BETALA för?! Men för i helvete! Skärpning! Ska det vara så förbannat jävla svårt att ge oss konsumenter det vi faktiskt vill ha?! Och sen sitter idioterna och gnäller över fildelning när de inte ens kan prestera lite gorram vanlig användervänligthet i sina system.

Fy fan! Det var tamefan första och sista gången som jag använder en av de här tjänsterna. Aldrig mer.
Det tråkiga i det hela är att jag misstänker att allt det här faktist inte är CDON.coms fel, utan att felet ligger hos filmbolagen som tvingar leverantörerna att låsa sina system på det här sättet. Nåja. Kontentan av det hela är ändå samma sak. Jag kommer inte använda en laglig filmtjänst igen. Om jag vill se en match så får jag helt enkelt se hos en kompis eller gå till nån krog som visar den. Svårare än så är det inte. Och hyra filmer online blir det aldrig fråga om.

/Janne

* * *

Andra bloggar om: , , , , , ,