“Respektera upphovsrätten” läste jag i söklistan och förberedde mig, lite lagom pavloskt, att förklara att piratpartiet inte tänkt sig sänka upphovsrätten. Men det var Journalistförbundet som publicerade ett uttalande som antogs under deras kongress, riktat mot mediaföretag i Sverige som tvingar journalister att skriva bort sin upphovsrätt.

SVT använder sig av upphovsrättslagstiftning för att stänga ner en blogg eftersom loggan tydligen fanns på en bild (har inte sett den själv). Via Henrik Alexandersson kan jag läsa att bloggen boyahed först blev avstängd, men kom tillbaka efter att tagit bort en bild. Han hade ironiserat över mediajättens beslut att visa Englas begravning på TV. Lake fick en släng av sleven också, som försökte förklara att det handlade om satir, ett cease and desistbrev från SVT. Vet inte vilket bloggleverantör boyahed har, men bloggaren har utlovat en postning om hela händelsen under dagen.

Fotografer i Los Angeles planerar en demonstration den 1 juni i Hollywood. Detta för den senaste tidens galenskaper där turister blivit anklagade för att vara terrorister för att de fotograferat under sina besök.

Björn på Bloggen Bent skriver om ändamålsglidningen i FRA-förslaget, och berättar i en ytterligare postning att centerpartiet i Stockholm gjorde redan för ett år sedan det folkpartiet i Stockholm gjorde igår, motsatt sig FRA-lagstiftningen. Två av fyra partier i alliansen som planerar att genomföra detta har alltså inte ens stöd inom partierna. Det är bara att fortsätta att protestera, som jag ser det, för även om nog politikerna i riksdagen tänkt sig genomföra detta, är det viktigt att det syns tydligt att de gör det MOT folkets vilja.

Ny teknik som ska stoppa pirater låter väldigt mycket som att den är utvecklad för att stoppa bittorrent-trafik och det pratas om frivillighet ironiskt nog. Bittorrent är inte olagligt och är ett verktyg som används i ökande utsträckning i kommersiella sammanhang, kommer jag på mig själv med att sitta och tänka när jag läser. Men lite längre ner i artikeln så beskrivs det dock hur man skulle kunna skräddarsy förbud av åtkomst av förskräcklig pornografi och World of Warcraft dessutom, så det ultimata verktyget att kontrollera internet verkar sannerligen ha tagits fram. Nu gäller det mest att lura konsumenter att tro att det är det de vill ha. Samtidigt så funderar Ifpi över lobbyverksamhet för att tvinga fram lagändringar som gör att tekniken införs såklart.

* * *

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,