Ifpis Lars Gustavsson “glömmer” att säga ett par saker när han får frågan om integritetskränkande åtgärder i upphovsrättens namn. Nämligen att det inte går att se skillnad på “ettor och nollor”, utan att man måste ha tillgång till alla data för att kunna utröna om någon brutit mot upphovsrätten. Där privat kommunikation finns inbakad, således. Eftersom Ifpi finns med som remissinstans till just övervakning av det slaget, och kräver tillgång till all data, tycker jag inte att de ska komma undan med att endast säga att de inte “tänker läsa breven”. I artikeln sägs det också att det finns de som förespråkar borttagande av upphovsrätt. Det kanske det gör, men inte piratpartiet i alla fall. Kan ju kanske vara lämpligt att poängtera med tanke på att citat från Rick Falkvinge ställs mot vd-n för Ifpi. Tycker dessutom att det blir lite ofrivillig humor mitt i alltihop, när det påstås att kulturen kommer att dö, pga fildelning, med tanke på att det snart gått tio år sedan p2p identifierats som “kulturdödare” och nöjesindustrin går med vinst år efter år. Ska man döma efter fakta, så får man väl faktiskt dra slutsatsen att kulturlivet inte alls dog utan lever i högsta välmåga.

Det är märkligt — hur många debattinlägg av det här slaget ska behöva skrivas? Det är ett vettigt inlägg i stort, men tycker det är trist att man trots om man nu identifierar problemet vara tillgänglighet från just nöjesmonopolen, måste slänga in något om att fildelare “stjäl” i första paragrafen.

Filmbolagen måste nu radikalt ändra inställning om den legala distributionen av film ska klara konkurrensen från de illegala alternativen. Detta kan dessutom ske utan att värdet på bolagens filmrättigheter minskar, snarare tvärtom. Bolagen måste omgående släppa hela sitt utbud av filmer på icke-exklusiv basis till så många som möjligt av de legala alternativ som nu faktiskt finns.

Utifrån filmbolagens perspektiv borde detta vara självklart – egentligen är det inte märkligare än att en DVD-film säljer bättre desto fler videobutiker som marknadsför och säljer den.

Läsvärt: Pär Ström har blivit intervjuad i SKTF-tidningen och pratar om de små stegens tyranni. Maria-Pia Boëthius skriver i etc om mediakoncentrationen i Sverige.

* * *

Andra bloggar om: , , , , , , , ,