Även om det nu är en svår fråga, så känns den faktiskt befogad — kommer man att kunna ladda ner från The Pirate Bay när Stims fildelningsprojekt dras igång? Att Stim inte kan besvara några frågor beror på att skivbolagen inte är med i matchen, enligt artikeln på IDG. Man hoppas att de ska hänga på, sägs det, men inga indikationer nämns om hur de förhåller sig till förslaget.

Så tanken slog mig — vore det inte skithäftigt om svenska tonsättare och artister skulle med denna avgift ta tillfället i akt och gå runt skivbolag och förläggare? De där som jag förstått skiter i låtskrivarna, som exempelvis även Roger Wallis kommentar konfirmerar:

“Jag som kompositör får mindre än kreditkortsbolaget vid en affär på Itunes. Av 99 cent får jag kanske får 2-3 cent, medan kortutgivaren tar 4 cent för transaktionen.”

Ponera att artister och tonsättare kan hitta ett sätt att sälja musik på, utan att behöva befinna sig i taskiga förhandlingslägen med förläggare? Skulle det här vara overtyren till ett sådant frigörande, så skulle jag nog helhjärtat ställa mig bakom det, med ett aber inslängt för Stims emellanåt monopoliserande attityd.

Eftersom jag fabulerar så struntar jag just nu i att det teoretiskt(?) skulle kunna innebära att jag betalar för musik, och ändå riskera bli stämd för fildelning. För smått olustigt blir det när Wallis underförstått påpekar att det vore synd om det inte gick att pressa fildelare juridiskt. Men han kan faktiskt vara felciterad:

“Det väcker en hel del frågor i ett demokratiskt system när man plockar en individ av kanske en miljon bara för att skrämmas. Den taktiken driver bara utvecklingen mot allt anonymare nät där du inte kan få ut några ip-nummer.”

Om vi förutsätter att låtskrivare är jätteviktiga för artister, så skulle de hänga på, tveklöst eftersom att ta avstånd från de juridiska bitarna skulle förstärka förtroendet för musikerna. Och vem vill inte vara vän med sina fans, liksom? (Retorisk fråga.) Stims bredbandsavgift skulle kunna vara ett verktyg för att överge drakarna — för att alla andra fixar dealar med varandra och helt enkelt skiter i dem. Sen när alla är lyckliga, fria och yra av glädje, så pensionerar vi fildelningslagar så det står härliga till!

Fast då hela den här mediakampanjen började med slagorden “legalisera fildelning”, är jag egentligen mest bara beredd på att bli lurad. Igen.

Fan. Det är inte kul att känna så.

* * *

Andra bloggar om: , , , , , ,