Den amerikanska kongressen har i hemlighet diskuterat ett handelsavtal med EU och G8-länder, som är tänkt att “döda fildelning”. Om jag förstår det hela korrekt, ska bl.a. sökfunktioner förbjudas, om det är så att länkresultatet kan leda till upphovsrättsskyddat material. I princip innebär det att alla sökmotorer förbjuds, inklusive Google, men det är utformat syfte att stänga siter som The Pirate Bay.

Dessutom ska man reglera eller förbjuda användning av verktyg och tjänster som anonymiserar, och internetleverantörer bli skyldiga att lämna ut alla uppgifter som sina användare till upphovsrättsindustrin. Dokumentet, Anti-Counterfeiting Trade Agreement — ACTA — finns att hitta på wikileaks.

Wikileaks blir förbjudet även det, eftersom de inte innehar “rätten” till de dokument som läcks, och anonymitet utlovas. För den som inte vet — wikileaks är bl.a. ämnat fungera som en kanal för att få fram information av samhällsvikt, till exempel sådan som göms undan av diktatoriska ledare. Man hade tänkt sig länder som Kina eller Nordkorea skulle toppa listorna, men har nu insett att det finns ett behov för västvärlden att röja oegentligheter och förtryck. Siten stängdes ex. ner för lite sedan efter krav från en schweizisk bank till en kalifornisk domstol, men domstolen fick lov att dra tillbaka beslutet. Ett sådant här handelsavtal skulle klara av att stänga ned siten utan strul dock.

ACTA-avtalet är utformat som att det är frivilligt att gå med i, men det råder inte något tvivel om att det kommer att bli ruskigt svårt att säga nej. Avtalet har diskuterats sedan oktober 2007 och accepterats av t.ex. EU-kommissionen, samt under tiden hållits hemlig för allmänheten.

Upphovsrättsinnehavare världen över lär väl inte känna sig sådär överdrivet stolta och glada över denna utveckling. Eller? Är det så att artister, låtskrivare och andra kulturarbetare ser det som framsteg att fyra konglomerat i USA kontrollerar internet och de som använder sig av det?

Å andra sidan utvecklas redan fildelningen mot en teknik som inte behöver sökmotorer.

Uppdatering: Torrentfreak skriver att handelsavtalet innehåller regler om hur man ska få anmäla upphovsrättsbrott, utan upphovsrättsinnehavares godkännande, som gick under min radar i morse. I princip, fildelning av material upplagt av upphovsrättsinnehavare själva kriminaliseras även det. Vilka exakt dessa “ex-officio authority to take action against infringers” är som ska ha rätten att stoppa osignerade artisters försök att slå igenom själva, genom att jaga de fans som fildelar deras material, har jag inte kunnat utröna.

* * *

Andra bloggar om: , , , , , , ,