Fildelaren från Linköping som blev dömd i tingsrätten för lite sen, skriver på sin blogg att han inte kommer att överklaga. Livet måste gå vidare, skriver han, och trots att han anser att domen var felaktigt känner han att han inte orkar. Det är inte utan att jag har förståelse för beslutet och en bitter tanke skänker jag till hur utmattningsstrategi gäller när man jagar fildelare.

Det är jättetråkigt att han inte överklagar, eftersom jag känner mig säker på att han skulle få rätt i slutändan. Men det exemplifierar hur utvecklingen av upphovsrättslobbyns verksamhet kommer att se ut. Människor pressas till höga bötesbelopp med hot om värre, om de inte betalar, en systematisk metod utomlands. En metod som Beatrice Ask sagt ska införas i Sverige. Även om politiker säger att man inte ska “jaga enskilda” är det så här verkligheten ser ut, och kommer att se ut.

Kanske tror upphovsrättslobbyn att utpressning av enskilda kommer att leda till att piratsfären ger upp — men det kan de glömma. Tror inte att någon annan företeelse motiverar mer, faktiskt, än denna orättfärdiga behandling av folk. Varje gång de vinner ett mål mot en enskild människa, förlorar de i det långa loppet. Det ska vi se till.

* * *

Andra bloggar om: , , , , ,