Politiker i opinion mot FRA-lagen har haft ett år på sig att informera och driva debatt, men har inte sagt ett ljud. Massmedia har varit obegripligt tysta, med några få individuella undantag. Piratpartiet och bloggosfären har i princip varit ensamma om att driva denna fråga.

Brevskrivning till riksdagsledamöterna har visat sig vara en fruktlös exercis. Av de få som ens brytt sig om att svara, har än färre ens verkat förstå vad det handlar om. Eller värre, vetat men inte låtsats om att lagen ger staten ett vidrigt maktgrepp om oss medborgare.

Sammantaget har hela riksdagen under ett helt års tid övergivit sina väljare, etiska principer och i många fall sin personliga övertygelse.

Visste Sveriges befolkning i allmänhet sanningen om dylika lagar, och hur det kommer att påverka dem — skulle det vara omöjligt att genomföra detta. Vad känner politiker, när de läser att folk som blir informerade om lagen knappt vill tro på att det är sant? Hur känns det att veta att man lurar medborgare? Bra? Dåligt? Svårt att veta, eftersom ingen säger något.

Den 18 juni kommer inte något särskilt märkas. Med lite tur är det en vacker sommardag, och vi kanske planerar midsommarfirandet. Det första steget mot den mörka framtid som datumet symboliserar, är emellertid oåterkalleligt.

Såvida inte minst fyra riksdagsledamöter med civilkurage röstar mot FRA-lagen. Det behövs inte fler än fyra personer ur alliansen som följer sitt samvete och ställer upp för svenska folket. Men vi kan med största sannolikhet inte sätta någon tilltro till att någon enda ställer upp.

Ryggraden i Sverige hittas inte i riksdagen: Oscar Swartz en sann hjälte i sammanhanget och förtjänar specialomnämnande, Rick Falkvinge likaså, projo, Basic Personlig, Mina Moderata Karameller, Henrik Alexandersson, Christian Engström, Anna Troberg, Pär Ström, Dexion, polymeriska tankar, Teflonminne, Enligt min Humla, Drottningsylt, Gardebring, BetaAlfa, Trottens betraktelser, Cynism, andra sidan och flera andra, har visat hur enkelt det är att inte vara tyst.

Imorgon lördag, 14.00 på Medborgarplatsen i Stockholm anordnar piratpartiet en manifestation mot FRA-lagens införande. Kom dit, ta med er era vänner, visa du också vad du tycker med din blotta närvaro.

* * *

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,