Hittade på Dagens Media en artikel om att flera tidningar utför en kampanj för tryck- och yttrandefrihet idag. Framsidor ska vara vita med texten “Den här tidningen är inte godkänd av staten”. I och för sig är det inte något fel i att göra det, tanken är att man kan skriva saker utan att staten godkänner innehållet och att det är viktigt att det förblir så. Timing och fokus förklaras med att det pågår en internationell tidningskonferens just nu, och det är väl det som gör att jag känner mig lite obekväm med kampanjen. Det blir lite “vi som är med i klubben”-känsla över det hela och nationell akut hotsituation mot meddelarskydd ignoreras. Om ett par veckor förbjuds i praktiken privat kommunikation när FRA-lagen röstas igenom av riksdagen, men det skrivs det fortfarande inte om. Sista citatet i artikeln förstår jag inte alls, eventuellt har något blivit fel — någon kan kanske förklara det för mig?

- Målgruppen för kampanjen är läsarna. De behöver få veta exempelvis att svenska riksdagsledamöter är beredda att inskränka meddelarfriheten till polisen. Yttrande- och tryckfrihet är ingenting vi kan ta för givet.

* * *

Andra bloggar om: , , , , , , ,