Teflonminne skriver lite om det tvivel som kan uppstå, är man knäpp som engagerar sig i FRA-frågan, och jag känner igen mig. Jag blir påmind om hur Anders Wik i ett offentligt uttalande kallade människor som misstänkte FRA för att bryta mot grundlagen tidigare, foliehattar.

Många har kommentarerna varit från auktoriteter som dryftat ungefär samma inställning. Det har varit alldeles för lätt för politiker att komma undan med det. Jag har läst “rättshaverist” när Odenberg kommenterat i bloggar, “foliehatt” eller dylika nedvärderande etiketter från ansvariga när folk engagerat sig och ställt frågor. De få som svarat har inte behandlat sakfrågan eller besvarat tilltal med respekt.

Ingen vill framstå som en idiot, foliehatt eller rättshaverist. Det är oerhört obehagligt att svenska politiker lyckas undgå debatt genom att sabla ner på de som ställer frågorna. I förlängningen innebär det att de upplever sig ha rätt att inte behöva redovisa sin ståndpunkt i politiska frågor.

Det är något rubbat i riksdagen när man upplever det som att den politik de valts att representera ingår i deras privatliv, och får ej ifrågasättas, påverkas eller ens behöver vara offentliga. Men att Sveriges medborgare ska underkasta sig total transparens är de (utåt sett) rörande överens om. Många är exemplen på hur vi i praktiken påverkas av politikernas strävan efter att kontrollera våra privatliv, och samtliga ignoreras av våra folkvalda.

Knuff är nu den plats i Sverige där medborgare kan komma till tals. Det är lätt för de flesta politikerna att undvika att se och höra protesterna. Det är bara att stoppa huvudet i sanden och låtsas som ingenting eller kalla de som protesterar för “foliehattar” när man väl uttalar sig. De få politiker som vågat vara tillgängliga vrider antingen sina händer, eller struntar i att bemöta sakfrågorna.

Vad är det som gör att politiker håller tyst om FRA när det till och med protesteras mot inom de egna leden? Det finns visserligen ett värde i att när befolkningen ska avlyssnas, så är det bra om de flesta inte vet att så sker. Men jag hoppas att det inte är det som motiverar den kompakta tystnaden, att syftet är att lura sina väljare.

Lexorwell försöker kartlägga politikernas inställning till FRA-lagen, titta in och lägg till information du sitter på. Politiker har inte rätt att inte stå till svars för hur de kommer rösta i den här frågan. De måste redovisa sin ståndpunkt, och backa upp det med ordentliga argument. Mindre förtjänar inte de väljare som röstat på dem.

Detta inlägg kommer att skickas till samtliga riksdagsledamöter. Jag föreslår att fler bloggare gör detsamma — inga ska kunna undgå den befogade oro som existerar över lagförslaget bland väljarna.

* * *

Andra bloggar om: , , , , , , , ,