Det ultimata kontrollverktyget som hotar det öppna samhället riskerar gå igenom den 17 juni såvida inte fyra modiga politiker vågar säga ifrån.

FRA-lagen går tvärs emot flera lagar som vi infört genom åren för att skydda vår demokrati. Jag berättade igår om hur journalister i ett slag blir brottslingar när lagen går igenom. Denna gång tänkte jag peka på hur politiska partier gör sig själva till brottslingar.

Riksdagen har mörkat, eller inte tänkt på, jag vet inte riktigt vilket som är värst, att de inte får avslöja namnen på medlemmar i politiska partier. Alla svenskar som är medlemmar i något parti kommer att bli fullt synliga för tredje part.

Informationsansamlingen FRA kommer att stå för är oerhört värdefull. Även om det finns de som anser att de slagit ett slag för integriteten, så innebär massavlyssning en ohyggligt djup källa till intim information om människor och kommer att vara kränkande hur man än vänder och vrider på problemet.

Allt finns bara ett par sökord bort — FRA kommer att fungera som ett gigantiskt google för myndigheter och stat, om hur vi känner, tänker och resonerar — eller vad nu politiker är sugna på att fördjupa sig i om sina medborgare.

Vadhelst som kan orsaka reaktion från myndighetshåll räcker som anledning att dyka ner i informationsbrunnen. Politiker har gjort det förr, och varje gång konstaterats vara oförenligt med en demokratiskt och rättsäkerhetsmässigt fungerande nation. Historien har lärt oss den hårda vägen. Det är obehagligt att tänka på formuleringen “att det är viktigt att legalisera detta, eftersom det tidigare varit oreglerat”, i skenet av hur FRA-lagen tippar andra lagar över ända som de vore ingenting.

Det kallas åsiktsregistrering. I det odefinierade hotets namn, ska vi ge upp vår lagstadgade rätt till privata åsikter.

Sen är det inte trevligt att tänka på att det inte finns något annat än personlig moral och etik som förhindrar någon från att tillskansa sig information i tveksamma syften. Hur många tjänstemän har “kollat upp någon” för att de har haft möjlighet? Har man tillgång till ett gigantiskt åsiktsgoogle, lär man använda det.

Beroende på vilka söktermer som används, finns inga begränsningar för vilken slags information man kan få tillgång till, och godtycklighet är inskrivet i lagen för att försäkra den möjligheten.

Begreppet yttre hot är vidsträckt och måste också vara det för att ge utrymme för nödvändig flexibilitet och förmåga att anpassa verksamheten efter nya företeelser.

Hur kommer FRA att använda informationen de samlar på sig, då?

I verksamheten ingår att medverka i svenskt deltagande i internationellt säkerhetssamarbete.

Läs mer om detta hos Oscar Swartz som också uppmanar till aktion:

Här finns ett sätt att enkelt maila de riksdagsledamöter du vill. Jag har själv gått in och pröjsat för att få upp den här funktionen hos Argumentera.se. Den låg uppe inför omröstningen 2007 men nu har jag uppdaterat texten och lanserar den igen: Buss på makten! Gör er hörda! Lägg gärna ut länken till Argumentera.se och få dina vänner att använda funktionen http://www.argumentera.se/FRA-lagen.php alltså.

* * *

Flera ungdomsförbund samlas i dag vid Mynttorget mellan 12–14 för att protestera mot FRA-lagen. Alla är välkomna. Missa inte heller: frendo, Mina Moderata Karameller, Björn Wadström, Peter Karlberg, Den osynliga bloggen, BetaAlfa, Ivar Oh!, snowflakes, Klokbok, ProjO, Christian Engström, Lakes lakonismer, Trotttens betraktelser, Annie Johansson, Magnus Persson, Peace love and capitalism, drottningsylt, blogge bloggelito, med flera.

* * *

Andra bloggar om: , , , , , ,