Smålandspostens Marcus Svensson gör liksom vissa politiker en allvarlig tankevurpa — relaterar till ett abstrakt hot som kräver en lösning fast problemet inte existerar, i ett svar till en debattör. Det som bland annat gör att FRA-lagen är okej, verkar han anse, är att lagen avser “utrikiska förhållanden”.

Överlag framstår han inte som särskilt påläst när han anklagar andra för den bristen, och har ännu så länge inte adresserat det som rimligtvis borde vara ett omedelbart problem för honom: meddelarskyddet. Men det finns en förklaring till det — han har inte insett problemet.

En snabb koll (tracert) visar att Smålandspostens alla inkommande mail går till Goodley Stock Road i Kent, Storbritannien, och tar till och med en rundtur via Amsterdam innan det väl landar i en dator på deras redaktion. Ett mail till Smålandsposten passerar garanterat Sveriges gränser minst två gånger.

Struntsamma om någon på redaktionen mailar en kollega som befinner sig i samma rum, med andra ord. Mailet passerar under ögonen på FRA och hamnar i dess databas minst två gånger. Där det måste kontrolleras för att kunna avfärdas.

Detta får fungera som illustration till varför Marcus Svenssons, och andras, argument att det endast gäller trafik under “utrikiska förhållanden” och inte påverkar alla, i själva verket är en allvarlig och missvisande mytbildning. Det spelar ingen roll att det står “utrikisk” trafik i reglerna, när tekniken i princip är “utrikisk” som funktion.

Jag säger det igen: Det handlar inte om var du befinner dig fysiskt och var de du kommunicerar med befinner sig, det handlar om hur tekniken inte känner några landsgränser.

Tidningen har dessutom sina DNS-servrar i Danmark — när du surfar ligger alltså den tekniska funktionen för att browsern ska kunna hitta till siten utomlands. Att läsa tidningen innebär att du passerar under FRAs ögon två gånger. En gång in och en gång ut. Du kan räkna med att du oftare landar hos FRA än du inte gör det.

Var i jösse namn har såna som Marcus Svensson fått för sig att det på något vis skulle kunna gå att kommunicera digitalt utan att trafiken korsar landsgränser? Det är rena rama lotteriet — du har inte en aning om signalen susar runt innanför eller utanför Sveriges gränser då du ringer eller mailar någon.

När man förstår detta justerar man sitt beteende, vad man skriver och med vem man pratar.

Det är i och för sig uppfriskande att någon i debatten anser det vara korrekt att genomföra massavlyssning, är man lite elakt lagd skulle man kunna anklaga Smålandsposten för att ta sitt “samhälleliga ansvar” och se till att medborgare blir genomlysta hos FRA. Angiveriverksamhet, i sin allra skönsta form. Men det är anmärkningsvärt illa förd argumentation, Marcus Svensson får stå för. Lurar han läsarna med flit, eller bara sig själv?

Smålandsposten är det här fallet representativt för hur illa ställt det är med förståelsen och kunskapen hos förspråkare för massavlyssning i riksdagen. Man försöker få det att låta som att det inte är allmän avlyssning, även fast det är det i praktiken. Kanske är det en önskan om att flertalet inte vill ha det så, som skiner igenom den felaktiga argumentationen. Vi är många som hoppas att flera kommer att rösta efter sitt samvete och inte partipiska.

Stoppa FRA-lagen NU

* * *

Fler skriver: Anna Troberg, Basic Personligt, Erik Laakso, Caught in the act, Caught igen som skapat en skylt för en veckolång protest, Mina moderata karameller, Cattis blogg, Attilla, Peace Love and Capitalism, Farmor Gun, Alter Ego, Henrik Alexandersson, Anders Wallner, Mia is a geek, Den Liberala Misantropen, Trottens Betraktelser, WitchBitch, Gubben vid Rämen, Enligt min Humla, Stationsvakt, Tantrablog, Törnebohms, ProjO, Kristina af Knusselbo, Cattis blogg, Magnus Andersson, Cynism, Peter Karlberg, Bloggen Bent, Erik Hultin, Lakes Lakonismer, Sagor från Livbåten, Frihet fildelning och feminism, Syrrans granne, Eva-Lena Jansson, samt inte minst Federley som är en av de jag hoppas på den 17 juni.

* * *

Andra bloggar om: , , , , , , ,