Svårigheten att debattera FRA-lagen blir väldigt tydlig när du anklagas för att ha något att dölja, om du valt att motsätta dig nedmonteringen av privatlivet verbalt. Som jag skrev härom dagen är det alldeles för lätt att hänfalla åt resonemang som att du begår en kriminell handling, såvida du inte helt öppet redovisar varenda detalj av ditt liv.

I förrgår kritiserade jag kunnandet hos Marcus Svensson på Smålandsposten. Genom att använda tidningens egna förhållanden som exempel, försöke jag sakligt beskriva problemets omfattning, som han inte verkar ha förstått tidigare. Hans reaktion på mitt inlägg var otäck, men ligger i paritet med åsikten att människor inte har rätt till ett privatliv, som FRA-lagen symboliserar. Dessutom verkar han anse att bevisbördan inte ligger hos de som ska genomföra massavlyssning, utan hos dess medborgare som motsätter sig den.

Genom att påstå att jag bloggar anonymt har han punkterat mina argument, tycker han. Det är han ju alldeles tydligen inte ensam om att tycka, även om han nu får stå som symbol för denna ruskiga inställning.

Om ingen har rätt till en åsikt såvida de inte visar sina papper för auktoriteter, är vi illa ute, det har historien visat om och om igen. Men det är ingen ovanligt inställning, att undvika ställas till svars genom att misstänkliggöra motdebattörer. “Vad döljer du” — är allt som behövs. Rätten till anonymitet finns inskrivet i lagar om mänskliga rättigheter som reaktion på ett direkt behov av att skydda och upprätthålla ett demokratiskt samhälle därför.

Det har hänt att enstaka lite obetänkt sagt “jag har inget att dölja” när man diskuterat massövervakning. Tanken är att eftersom man själv inte är en brottsling, går man fri. Argumentet kan till och med på sätt och vis tolkas som en snygg omskrivning för att man struntar i vad som händer andra, så länge man går fri själv. Det är emellertid en inbyggd svaghet i det argumentet.

Även om man tror sig kunna gå fri är det någon annans subjektiva bedömning av ens åsikter och livsstil som är det allvarliga, om man nu inbillar sig att man aldrig någonsin skulle känna ett behov av att förhålla sig privat om något. Man har ingen kontroll över vad som eventuellt kan kunna uppfattas som fel helt enkelt, trots att det inte bryter mot några lagar. Det går till och med utmärkt att hitta på anledningar, genom att exempelvis påstå att något döljs, för att komma åt den som uppfattas som obekväm.

Man ska också komma ihåg att det kan finnas datummärkning på “det rena mjölet” — det som är okej idag kan vara anledning till extra intresse imorgon. Godtycklighet är inskriven i massövervakningslagarna man inte rår över själv, och kan förändra förutsättningar snabbt och enkelt i syfte att kontrollera en person eller organisation. Då menar jag inte kontrollera som undersöka, utan potential att binda fast någons armar så de inte når fram, täppa till röster så att de inte hörs.

“Alla är skyldiga till något, eller har något att dölja. Allt man behöver göra är att leta ordentligt, så hittar man det.” Aleksandr Solzjenitsyn

Så Marcus Svensson, anledningen till att jag inte uppfattar att Sverige befinner sig i någon hotsituation baseras på uttalanden från Anders Danielsson, generaldirektör för Säpo. Att läsa nyhetsrapportering och omvärldsbevakning ger inte heller vid handen att Sverige ligger i någon särskild skottlinje. Det är möjligt att den hotsituationen är på gång att förändras pga något som regeringen planerar att införa framöver, som vi inte känner till idag. Men frågan är då vad de tänkt sig göra, och om det i sin tur har folkligt stöd. Det står mig fritt att ha en åsikt om FRA-lagen och kämpa om rätten till ett privatliv, även om det faktum att jag inte är “någon särskild” inte är samma sak som att jag är anonym, och dryfta den tills du och dina gelikar hittat ett sätt att helt förbjuda mitt och andras motstånd.

* * *

Oscar Swartz, Janne Pettersson, Anna Troberg, Stationsvakt, Erik Laakso, Farmor Gun, WitchBitch, Mina Moderata Karameller, Som jag bäddar, Joakim Hörsing, dyslesbisk, brygubben, Kamferdroppar, projO, projO igen, Motpol, Röd Libertarian, Svensson, Drottningsylt, andra sidan, Skalleper, Björn Wadström, Peace Love and Capitalism, Christian Engström, Trottens betraktelser, Enligt min Humla, Anders Mildner, Henrik Alexandersson, HAX igen, Johan Ronström, Humblebee, The Real Mymlan, Isobel text och verkstad, Onsdag, Se till vänster där går en arab, Bloggen Bent, Magnus Andersson, Kost och hälsa, Pophöger, Nihao Kenny, Endemoniada, Esbati, Erik Hultin, Hanna Wagenius, Per Hellqvist, Tommy K Johansson, Caught in the Act, Loci.se, Biology and Politics, några av alla inlägg från det senaste dygnet.

För de som undrat varför jag listar bloggar så här varje dag: det är ett ypperligt sätt att illustrera hur brett och massivt motståndet är.

Imorgon kommer det att bli ett gästinlägg i nedräkningen.

* * *

Andra bloggar om: , , , , , ,