För två veckor sedan kändes läget ganska hopplöst. Men vinden har vänt, allt engagemang gör det omöjligt att undgå att känna viss förhoppning. Därför har jag ändrat rubriken för nedräkningen, för att reflektera den tillförsikt jag, med andra, nu känner. Lämnar idag över ordet till Janne Lindgren, ordförande för Piratpartiets Stockholmsavdelning.

GÄSTINLÄGG: För några dagar sen skrev jag av mig lite ilska och frustration angående situationen och vad våra politiker sysslade med och tänkte att det kunde bli ett gästbloggsinlägg hos Emma. Dan efter skrev jag ännu ett där jag uttryckte samma känslor över det faktum att gammelmedia knappt hade nämnt FRA-lagen och hur både politiker och gammelmedia hade svikit oss och inte förtjänade annat än förakt.

Det fanns gott om tid att få in de två inläggen. Men sen hände nåt… en bloggbävning… som spred sig som ringar på vattnet. Och till slut så plockade gammelmedia upp det och sen igår har det funnits överallt. TV, radio och tidningar har en masse tagit upp FRA-lagen (kanske inte alltid så bra artiklar, men det är en annan femma). Och då passade de två inläggen inte riktigt in längre.

För även om den deppiga, irriterade, frustrerade och besvikna tonen inte riktigt längre passar så finns det fortfarande saker som jag vill ta upp. Saker som jag känner är för viktiga eller bara för roliga för att inte ta upp.

En av dessa är gammelmedias och politikernas långa tystnad. När FRA-lagen minoritetsbordlades för ett år sen så hette det att man skulle ta det året för att debattera lagen. Vad har hänt sen dess? Nada, zip, zilch, nothing… Tyst. Knäpptyst. Så pass tyst att man hade kunnat undra om inte gammelmedia hade blivit mutade/hotade för att lägga locket på. Tja… förutom att man antagligen hade fått foliehattvarning om man hade gjort det… Men tyst har det varit i alla fall. Och det är anledningen till att folk -– vanliga människor på stan -– inte har vetat om vad som har varit på väg att hända. Vilket oerhört integritetsintrång vi har varit på väg mot. De har inte haft en aning om att vi har varit på väg i 180 knyck mot ett övervakningssamhälle som Stasi inte ens hade kunnat drömma om i sina våtaste drömmar.

Vinden faktiskt har vänt. Det är nästan så att man kan känna det i luften… i lukten… ni vet vad jag pratar om. Segervittringen. Jag kan nästan ta på den… Ja, massmedia har tagit upp frågan om FRA — men det var banne mig i senaste laget. Det är fortfarande galet många människor som inte vet vad som händer och om gammelmedia hade kört med en kampanj som Emmas eller som den som Oscar Swartz la fram så hade många, många, många fler vetat om det här och kunnat agera mot det. Och jag får en känsla av att om vi inte hade haft bloggbävningen så hade mycket lite hänt.

Utöver det så… vi i piratpartiet har slitit som djur för att få ut den här informationen. Vi och en hel drös med bloggare. Ändå är det ungdomsförbunden som i huvudsak får uppmärksamheten (i alla fall när det gäller de fyra stora tidningarna — andra verkar gärna nämna oss). Det stör mig. Varför? Är det för att konflikt mellan partiet och ungdomsförbundet säljer bättre eller? Nu säger jag inte att ungdomsförbunden inte har gjort nåt, det har de verkligen. Men jag vet av egen erfarenhet att vi har kämpat hårdare än några andra. I slutändan spelar det visserligen mindre roll vem som får cred så länge som vi vinner… och det känns som vi kommer att vinna. Men det stör mig likt förbannat.

Och att vi -– alla vi som på vår fritid engagerat oss -– ens behöver göra det för att försvara våra grundläggande rättigheter? Skandal faktiskt. Men nu märker jag att jag börjar bli ilsk igen, så snabbt över till nåt roligare. Nåt som får mig att börja garva varje gång jag tänker på det.

Det är nämligen så att alla som jobbar inom IT vet att alla databaser läcker. Förr eller senare. Förutom FRAs

Påstående
Alla databaser läcker, så FRA kommer att läcka integritetskänslig information om lagförslaget realiseras.
Klargörande
FRA har alltid sysslat med integritetskänslig information och oss veterligen har den aldrig läckt ut ur FRA:s databaser.

Så bra då. Så bra att veta att FRA vet vad de sysslar med. Att just deras databaser är så säkra. Notera ”oss veterligen” –- snygg räddning om det inte skulle vara så. Men det är bra att veta att de har så bra koll på läget. (Om nån vet vad som hände med den här killen så är jag fruktansvärt nyfiken. Har sökt lite på nätet, men inte hittat nåt mer om honom i gammelmedia.)

Nu är vi inne på slutspurten, slutminuterna och vi kan vinna det här. Vi kan ta hem segern. Vi kan få fortsätta att leva i ett fritt och demokratiskt samhälle som respekterar sina medborgare. Allt som krävs för det är att fyra borgerliga politiker tar sig i kragen, visar lite ryggrad, följer sina politiska övertygelser och dessutom folkets vilja och röstar nej på onsdag.

För folk vill inte ha den här lagen. Och om nån politiker som läser det här undrar så hänvisar jag till kommentarerna hos de tidningar som skrivit om det här. En majoritet är mot lagen. Samma gäller de webbfrågor som har postats på olika platser. De är visserligen inte helt representativa, men när över 50.000 människor har röstat (på en site) och över 87% av dessa är mot FRA-lagen så borde det säga nåt. Det borde säga till politikerna att deras väljare inte vill ha den här lagen. Det borde säga dem att vi skulle bli inte bara glada utan överlyckliga om de röstade ner den. Och bli riktigt besvikna och sura om den röstades igenom.

Men de måste få veta det. Vi, vi väljare måste ligga på. Och nu göra det snällt. Visa att om de röstar nej på onsdag så har de vårt stöd. Att partiledningen kan stoppa upp sin partipiska nånstans där solen inte skiner eftersom de har väljarnas stöd. Det gör vi enklast genom att ringa och maila. Maila politikerna och förklara att du och ett antal människor du känner är emot den här lagen, men gör det vänligt. Du hittar en lista med alla mailadresser här och hjälp med argumenten hittar du här.

Så sätt igång och maila och hjälp oss att verkligen vinna det här! På onsdag tar vi hem det.

JAN LINDGREN, Piratpartiet

Ps. Börjar helt klart dags för mig att skaffa en egen blogg nu, och det är faktiskt på väg. Bara lite mer jobb än vad jag hinner med just nu. :D

* * *

Rick Falkvinge, Oscar Swartz, Enligt min Humla, Humlan igen, Blogge bloggelito, Mina Moderata Karameller, Anders Mildner, Kamferdroppar, Endemoniada, Henrik Alexandersson, Klokbok, Loke Kultur och Politik, Frihetspropaganda, Nikke Index, ProjO, bloggen Bent, Mothugg, Alter Ego, deep.edition, Törnebohm, Join Simon, Drottningsylt, apg.29, Basic Personligt, Edvin Ala, Eva Westerberg, Ur hjärtat, en gång till, Jinge, Nikke igen, Johan Ingerö, Sundevall, bios politikos, syrrans granne, Willhelm Raab, Erik Laakso, Steve Lando, Den osynliga bloggen, Piece of The Mind, Bloggtidningen, Gabrielles blogg, Björn Wadström, Trottens betraktelser, Farmor Gun, Röd Libertarian, Frendo, Peter Karlberg, My Cup of Tea, samt många många fler.

* * *

Andra bloggar om: , , , , , ,