Idag tror jag att jag förstått varför gammelmedia inte gjorde mer än de gjorde i upptakten till den enorma protestvåg vi sett den senaste veckan. De har tyst lämnat arenan för att låta framtidens opinionsbildning ta vid. I början var jag besviken, mycket av vår verklighetsuppfattning och samhällskunskap har ju tidigare massmedia stått för. Det var dags att klippa navelsträngen ansåg de — jag inser det nu — och jag bugar mig inför deras vishet. Svenska folket behöver inte bli informerade om viktiga samhällsfrågor och politik av dem längre, det var hög tid för medborgarna själva att ta tag i det.

Först var det obehagligt, jag kände mig övergiven. Individer inom media skrev lite varstans som insåg behovet av stöd och vid spridning. Individer som kanske tyckte det var synd att göra slut helt med befolkningen, men det kändes för lite, för otillräckligt. Jag hade inte förstått och det var ovant, helt enkelt, att något så stort och oerhört var lämnat till synes vind för våg. Vi väntade länge och rykten florerade till och med att de skulle ställa upp och skapa medvetande i samhället så småningom, lite enfaldigt av oss säkert.

Men vi svenskar behövde släppa vårt förhållande till massmedia, det hade de förstått före oss. De hade lämnat oss redan, och det här var det enda sättet att få oss att förstå att det var dags att “flytta hemifrån”. Jag hoppas och tror att massmedia är stolta över sina efterträdare till posten för opinionsbildning. De har flyttat till grönare ängar och vill luta sig tillbaka.

Vi föll inte till föga utan gjorde det på vårt vis, reste oss och sa ifrån, eftersom ingen annan gjorde det åt oss. Vi behövde denna mjuka knuff i ryggen ut i livet, förr eller senare var det ju tvunget att ske.

“Tack för ditt mejl. DN har skrivit en hel del om FRA-lagen såväl på nyhetsplats som på ledarsidorna. Tyngdpunkten i den bevakning låg dock förra året när frågan ännu var öppen. Idag är frågan i realiteten avgjort. Debatt och beslut äger rum i riksdagen i början av nästa vecka, och inför detta kommer vi att skriva igen. Men det är extremt ovanligt att partierna ändrar sig i ett så här sent skede – eller att riksdagsmän fäller förslag från den egna regeringen. Så det är inte vi som är ointresserade av frågan utan bloggarna och annonsören “Nätverket stoppa FRA-lagen” som är för sent ute.
Vänliga hälsningar
Johannes Åman
tf chef för ledarredaktionen [DN]”*

Litegrand anar jag viss bitterhet och tveksamhet över vår insats även om en del visar respekt och mått av samförstånd emellanåt. Många av oss trodde i vår enfald att året som gick sen minoritetsbordläggningen skulle ägnas åt just opinionsbildning. Kanske väntade vi lite för länge, kanske inte — det vet vi inte förrän på onsdag. I rättvisans namn visste vi inte att vi var ämnade att ensamma kämpa för demokrati, rättssäkerhet och rätt till ett privatliv, så hoppas ni förlåter oss vår potentiellt dåliga timing.

Det ska bli spännande att ingå i samhällsutvecklingen på egna villkor, förhoppningen lever kvar några dagar till, att vi fortfarande har möjlighet att yttra åsikter utan att bli straffade efter 18 juni. Tack, kära gammelmedia, låt oss förbli vänner — det är ju inte som om vi konkurrerar; vi satsar på det som är rätt och riktigt, och ni på säkra kort.

Det ska bli intressant att se hur ni hanterar EM-rapporteringen där experter säger att det inte finns någon möjlighet att medelst rapportering påverka slutresultatet, men jag är säker på att ni har tänkt på det redan.

* * *

*Svar till på brev från Matthias Palmer till DN.

* * *

Fortsätt att protestera, skriv till representanterna i riksdagen, sprid kunskapen om detta så mycket du bara kan. Vi har några dagar till på oss att påverka.

Inlägg från det senaste dygnet jag läst med särskilt intresse: Oscar Swartz, Onsdag, Rick Falkvinge, Gardebring, Henrik Alexandersson, bloggen Bent, Per Ankersjö och Mina Moderata Karameller.

* * *

Eftersom jag haft lite tidsbrist, snodde jag denna oerhörda lista från Rick Falkvinge och som inte ens den täcker alla de som bloggat de senaste två dygnen om FRA: Stationsvakt, Gester…med ord, Alesia Goncharik, Bäst på internet i dag, Sassas samlade svammel 2, the real mymlan, Hanna Wagenius, Conjoiner, hyperdrive.se, Bloggen Bent, Svensson, Bloggen Bent igen, Mina Moderata Karameller, Radikalen, Syrrans Granne, Stockholm enligt Ankersjö, Jinges web och fotoblogg, Peter J Olsson, Bloggen Bent #3, Beta Alfa, Stationsvakt igen, Alliansfritt Sverige, Blogge Bloggelito, liutas.blogspot.com, Alter Ego Resonerar, Stationsvakt #3, Gester…med ord igen, Alesia Goncharik igen, Bäst på internet i dag igen, Sassas samlade svammel 2 igen, the real mymlan igen, Hanna Wagenius igen, Conjoiner igen, hyperdrive.se igen, Bloggen Bent #4, Svensson igen, Bloggen Bent #5, Mina Moderata Karameller igen, Radikalen igen, Syrrans Granne igen, Stockholm enligt Ankersjö igen, Jinges web och fotoblogg igen, Peter J Olsson igen, Bloggen Bent #6, Beta Alfa igen, Stationsvakt #4, Alliansfritt Sverige igen, Blogge Bloggelito igen, liutas.blogspot.com igen, Alter Ego Resonerar igen, Sagor från livbåten, Conjoiner #3, Framtidstanken, Hultins tankegång, Den Liberala Misantropen, Den Liberala Misantropen igen, Caught in the act, Opassande, Blogge Bloggelito #3, Art of Work, Trottens Betraktelser, emretsson.net, Rick Falkvinge (pp), MXp – Missional Experiences, Johan Ingerö, Johan Ingerö igen, Bloggen Bent #7, Alter Ego Resonerar #3, Opassande igen, Bloggen Bent #8, Dyslesbisk, Leiph Berggren, Svensson #3, Mina Moderata Karameller #3, Den Liberala Misantropen #3, No size fits all, Dexion, djävulskattungen, Conjoiner #4, Dexion igen, Caught in the act igen, deep.edition, Alter Ego Resonerar #4, djävulskattungen igen, WitchBitch, Henrik Sjöholm, Herr Klokboks Kollektion, Mina Moderata Karameller #4, Neo Blog, Tomas sida, andra sidan, Ögonblick i norr, Poet OnTheRun, Rick Falkvinge (pp) igen, Syrrans Granne #3, Drottningsylt, Dexion #3, Magnus Andersson, Erik Laakso, Opassande #3, W för Wabbit, Dexion #4, Det Progressiva USA, Hultins tankegång igen, fristedt.org, Peter Karlberg, Enligt Min Humla, Alliansfritt Sverige #3, Peter J Olsson #3, Bloggtidningen, Trottens Betraktelser igen, Bloggen Bent #9, Gabrielles blogg, Rick Falkvinge (pp) #3, Maria Ferm, Björn Wadström – ettan, fristedt.org igen, Eva-Lenas blogg, Hanna Wagenius #3, Rick Falkvinge (pp) #4, Loci.se, Den osynliga bloggen, Johan Ingerö #3, Sundevall, Steve Lando, Syrrans Granne #4, Alter Ego Resonerar #5, Resursbloggen, bios politikos, Magnus Andersson igen, Framtidstanken igen, Global Viking, Mina Moderata Karameller #5, Leiph Berggren igen, Blogge Bloggelito #4, Fredrich Legnemarks blogg, Johan Ingerö #4, Drottningsylt igen, Enligt Min Humla igen, Wilhelm Raab, Syrrans Granne #5, Världen utanför mitt fönster, Trottens Betraktelser #3, Erik Laakso igen, Lennart Regebro, Johan Ingerö #5, Johan Ingerö #6, Johan Ingerö #7, Johan Ingerö #8, Klocklös i Tiden – Freudianska fel…, Vem i helvete … ?!, Alliansfritt Sverige #4, Bloggen Bent #10, Hultins tankegång #3, Beta Alfa #3, Alliansfritt Sverige #5, Alter Ego Resonerar #6, Kulturbloggen, Johan Ingerö #9, Tomas sida igen, Basic personligt, Röd Libertarian, Med fingrarna i ekorrhjulet, Bloggen Bent #11, Stationsvakt #5, Alter Ego Resonerar #7, Dexion #5, Enligt Min Humla #3, Loke – Kultur & Politik, Hultins tankegång #4, Perskull’s tankar om världen, Alter Ego Resonerar #8, Opassande #4, ArvebroMörck, Lennart Regebro igen, deep.edition igen, Attila, Bloggtidningen igen, Dumheterna, Besserwissings blogg, Federley, Herr Klokboks Kollektion igen, Peace, Love and Capitalism, WitchBitch igen, Basic personligt igen, Erik Laakso #3, Henrik Sjöholm igen, Rick Falkvinge (pp) #5, Sanna Rayman, Tomas sida #3, Mothugg, Mina Moderata Karameller #6, Radikalen #3, Lakes lakonismer, Opassande #5, Erik Laakso #4, Caught in the act #3, Lakes lakonismer igen, Biology & Politics, Trottens Betraktelser #4, Bloggtidningen #3, Ryggraden, Lakes lakonismer #3, Loci.se igen, Tommy K Johansson

* * *

Andra bloggar om: , , , , , ,