Vaknade till klockradion och det första jag hörde var nyheten “proteststormarna mot FRA-lagen fortsätter att öka”. Skönt sätt att vakna på får man väl säga. Johan Pettersson (fp) ska tydligen leda ett “inpiskningsmöte” idag på morgonen för folkpartiets riksdagsgrupp, låter som en mindre skön start på dagen för vissa.

Tänkte mig dyka upp runt Riksbron-Riksgatan vid åttatiden på morgonen idag. Debatten sägs inte dras igång förrän framåt lunch, enligt vissa, så det blir lite tid till mingel för de som tänkt spendera dagen på läktaren.

Trots dagens allvar så blev det oväntat roligt igår i en chatt. Hur ska vi lösa “datoriet” när vi nu ska sitta på läktaren och lyssna på debatten och skriva och kommentera den? Elaggregatet som använts till demonstrationer avfärdades, cykelmojäng och att fira ned sladdar i plenisalen och be politiker plugga in oss likaså. Sladdvindor kommer att medtas, skulle man få tillgång till en kontakt eller så. Ett wlan kommer att försöka anordnas på läktaren, har inte riksdagen nät för sina gäster. Ja, vad ska man säga. När piraterna kommer till riksdagen så är de inte oförberedda. Det finns all anledning att tro att riksdagen inte riktigt befinner sig i samma dekad som oss andra, anses det generellt.

Det bor emellertid ganska mycket allvar i detta. Digital kommunikation är en verklighet, att liveblogga från en politisk händelse kan man väl iofs anse vara offentlig, men att skicka ett privat mail till någon från en politisk funktion? SMS? Att ens befinna sig på en, där medhavd mobiltelefon röjer din placering?

FRA samlar redan nu till och från punkter, vilka som talat med vem, kan ha gjort i över dekaden till och med. Etiketterna och sökorden är klara på ett okänt antal medborgare, som inte haft någon som helst möjlighet att påverka det. Det finns en skaplig databas att söka på redan, och FRAgle blev plötsligt obehagligt nära verkligheten. Kommer de som råkar befinna sig i närheten runt riksdagen idag, och kanske framför allt i morgon då jag vet att väldigt många planerar att dyka upp, att registreras? Antagligen. Får det några att bestämma sig för att stanna hemma? Troligen. Det är det här vi måste förhålla oss till.

En kille ringde upp från SVT för att höra efter om jag skulle vara intresserad av att vara med på morgonsoffan idag, om behov fanns. Det blev inte av, men en av frågorna han ställde stannade kvar hos mig, han undrade vad det var som jag upplevde vara det största problemet med FRA-lagen. Eftersom jag inte fått den frågan tidigare tog det en liten stund innan det slog mig; det måste vara att lagförslaget blev skrivet över huvud taget. Det är något motbjudande med hela tanken på massavlyssning. Lagens uppkomst är lika främmande för mig, som en lag ämnad till att alla svenskar skulle tvingas ta lite gift varje dag skulle vara.

Men nu är det så att vi ska tvingas ta gift — alla kommer visserligen inte att dö av det, men det kommer att påverka oss negativt. Vi har serverats det i lönndom under flera år och nu måste det legaliseras, som sagt.

Under debatten de senaste veckorna efterfrågades politiska hjältar som kunde tänka sig att stå upp emot denna förskräckliga lag. Förhoppningen är idag starkare än jag någonsin kunnat föreställa mig, att flera faktiskt hörsammat vår vädjan. In i det sista förhandlas och övertalas det. Ett gott tecken för att det finns en chans, trots att en liten röst viskar att inte få upp förhoppningarna för mycket.

Hjältar finns det emellertid gott om, utanför riksdagen. Oscar Swartz, vars arbete genom åren nog kan anses som en av de största anledningarna till att jag och andra är informerad om saken över huvud taget — vi har honom att tacka för mycket. Rick Falkvinge som la ner mycket tid och arbete på att avlöja FRA. Piratpartister som springer och delar ut flygblad för att det är så viktigt att alla vet om vad som händer.

Alla bloggare, inte minst HAX, som fått mediasverige att vakna rejält, och inte minst lyckats generera ett seriöst motstånd mot lagen och sätta press på politiker. Bahnhof som proklamerar sin avsky och sin ambition att visa civil olydnad. Mikael och Anna som drivit stoppafralagen.nu, och haft enormt mycket besökare. Perty med Lex Orwell. Ungdomsförbunden som lobbat stenhårt för avslag av FRA-lagen och till och med orsakat en uttryckning från Säpo. Många, många har på egna initiativ spridit ordet och diskuterat detta där man kan, inte minst har riksdagens kontaktsidor “körts sönder“. Trycket från läsare och tittare föranledde dessutom Aktuelltredaktionen att sätta ut följande på sin site:

Icke-diskussion om möjlig FRA-påverkan

INBLICK Flera av våra tittare tycker att vi bättre borde ha bevakat det kontroversiella förslaget att ge FRA rätt att hemligt avlyssna all telefon- och e-posttrafik. Och kanske borde följderna av ett eventuellt ja till förslaget ha diskuterats mer på redaktionen.

Jag ser morgondagens votering an med tillförsikt. Jag vågar hoppas. Jag måste hoppas — alternativet är alldeles för hemskt att tänka på.

* * *

DN skriver om de utländska protesterna som börjat ramla in, och jag kan lägga EFF till listan över de som kritiserat FRA-lagen.

Sweden may not need something so sophisticated as a supercomputer to hear what the rest of the world thinks about their new values.

* * *

Henrik Sjöholm, Jonas Morian, Birger Schlaug, Svensson, Erik Laakso, WitchBitch, Anna Troberg, Basic Personligt, Anders Mildner, Pär Ström, Isobels text och verkstad, The Pale Green Woman, Caught in the act, JMB, blogge bloggelito, Rick Falkvinge, projO, Henrik Alexandersson, Drottningsylt, Klokbok, Christian Engström, Janne Pettersson, andra sidan, Magnus Andersson, Shoot me while I’m happy, Steve Lando, Nikke Lindqvist, Tommy K Johansson, Gardebring, Alter Ego, Drottningsylt, Piece of the Mind, Satmaran, Free the Mind, Attila, Christian Valtersson, Pasteys Plats, och många många fler.

* * *

Andra bloggar om: , , , , , ,