Ingen livebloggning idag, lite för mycket vardagsbestyr som var tvunget att ordnas. Men tack vare en god vän har jag via en skypekanal kunnat lyssna på debatten som föranledde voteringen i alla fall och måste såklart kommentera det. Liten känga måste jag förresten tilldela Aftonbladet som snålade ur och kapade sändningarna online. Riksdagen måste dessutom fundera på hur de ska kunna fixa till sin livefeed när folk väl är intresserade av att lyssna. Fullkomligt hopplöst att komma in den vägen.

Nåväl, Staffan Danielsson lät oerhört tagen — darrande röst, tveksamma pauser, och många gånger trodde jag att han skulle brista ut i gråt eller falla ned i hjärtattack. Det var nästan obehagligt att lyssna på. Jag var tvungen att försöka koppla bort empati-genen, och lyssna på orden.

Han anser att signalspaning är ett nödvändigt ont. Det slår mig att han använder ordet signalspaning istället för massavlyssning, om och om igen. Ett nödvändigt ont ska nog kanske benämnas under det namn det faktiskt sorterar under ändå. Mehmet Kaplan (mp) tycker jag poängterade det konstiga i det resonemanget väldigt bra, genom att ifrågasätta hur svenska medborgare, bloggare, journalister som motsätter sig detta skulle vara “partsinlagor”, så som Danielsson uttryckt det.

Det blir ett avståndstagande från protesterna och de som bär fram dem, när man använder sig av sådana ord, som känns ganska talande. Om man kallar det för något annat, något “kliniskt” så blir det enklare att lura sig själv och andra. När det blev dags för votering då, så var det nog inte särdeles många som blev överraskade över resultatet. Tyvärr.

Två ska lyftas fram dock, och det är Birgitta Ohlsson (fp) som avstod från att rösta, och Camilla Lindberg (fp) som hade ryggrad och röstade emot FRA-lagen. Hatten av, framför allt för Camilla. Det hade varit trevligt att kunna tacka Karl Sigfrid (m) också, men han kvittade ju som bekant ut sig.

Den sidenbandsförsedda högen av avföring har nu baxats igenom, tack vare Fredrik Federley och Annie Johansson (c), konstigt nog.

* * *

Missa inte Magasin Neos analys.

* * *

Andra bloggar om: , , , , , ,