I vissa länder kännetecknas statliga övergrepp av att stridsvagnar rullar in på gatorna. Det är en tydlig signal, något man kan relatera till och reagera emot. FRA-lagen är dessvärre bara en del av en samma sorts invasion, fast en smygande variant — som är näst intill omöjlig att detektera förrän det nästan är för sent.

Jag postade härom sistens en lista, en översikt över alla lagar som sakta men säkert undergräver svenska medborgares rättssäkerhet, och det själva demokratiska fundament vi står på. Det var många som reagerade när de såg omfattningen. Det känns därför lite kymigt att sitta här att inse att listan antagligen måste uppdateras, med ändå fler integritetskränkande åtgärder regeringen planerar.

Nu är det tänkt att man ska ha fri tillgång till PKU-registret. Alla födda 1975 och senare har automatiskt bistått med dna-prover när de föddes, i forskningssyfte. Syftet är gott, men ändamålsglidningen är definitivt ond. Tillhör du den gruppen och inte vill finnas tillgänglig i registret, om de nya reglerna dras igenom, tipsar Janne Lindgren, piratpartiet i Stockholm hur man gör för att få sitt dna bortplockat:

Om man vill gå ur föreslår jag detta brev:
“På grund av det hårdnande övervakningsklimatet och demokratiunderskottet i Sverige vill jag meddela att jag, NAMN, härmed återkallar mitt tidigare samtycke för användning av mina vävnadsprover. Enligt §6 lagen om biobanker i hälso- och sjukvården (SFS 2002:297) ska därmed vävnadsprovet omedelbart förstöras.”

För att få det förstört behövs att man skriftligen skickar ett brev och i brevet skall följande uppges: • Eget namn och personnummer • Moderns namn och personnummer • Sjukhus man är född på och födelsedatum • Adress man vill ha bekräftelsebrevet skickat till. • Underskrift

Brevet skickas till: PKU-laboratoriet, CMMS C2-71, Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge, 141 86 Stockholm

Reaktionerna på det sätt FRA-lagen drogs igenom har varit många och starka. Flera känner att de inte vill stödja den nuvarande politiska processen och andra har till och med skicka förfrågan om politisk asyl till andra länder. Förslag på nya politiska system efterlyses på lite olika sätt, och andra har påbörjat funderingar över lösningar till förändringar av detsamma. En sak är klar — det är inte “bara” FRA-lagen det här handlar om.

Vår nuvarande riksdag och regering använder inte stridsvagnar — men med samma kraft och frenesi maskiner av den digniteten innebär, skrivs det nya lagar och regler härs och tvärs för att försäkra sig om att sätta befolkningen i glasburar.

Jag skulle vilja passa på att mana till någon form av strategiskt lugn trots allt. Även om ilska är motiverad i allra högsta grad, försök låt bli att rikta den mot enskilda politiker och kanalisera det istället mot något som ger en för dig, och för all del alla andra, positiv utveckling. Ju mer skräck en politiker känner inför sitt folk, desto mer motiverade lär de bli att ingå i “lösningar” som avser att sätta koppel på oss.

Vi ska bråka och vi ska ställa till med ett jäkla oväsen, men ska nog akta oss för att skrämma enskilda att tro att deras liv är i fara, eller värre, deras familjer. Bättre att de förstår att deras politiska karriärer befinner sig på ett gungfly istället. Det finns en gråzon, men jag tror ni förstår vad jag menar. Den nuvarande regeringen ska vara orolig, för det är inte säkert att de kommer att få sitta kvar när vi är klara.

Siten Stygga Svenskar är ett kul initiativ som jag hoppas ingen missar. Tanken är att samla ihop 9 miljoner bekännelser och skicka till regeringen. Fler remixer har letat sig ut också, denna gång vill jag tipsa (om ni inte redan sett den) FRA Döda politikers sällskap 2 — Sagan om konungens återkomst.

För övrigt är det i dag 60 år sedan den första datorn såg dagens ljus. Den för testet småskaliga datorn upptog ett helt rum i Manchester, och kallades för “Baby”.

* * *

Andra bloggar om: , , , , , , ,