Det skulle kanske kunna framstå som förvånande att representanter ur alliansen försöker trycka ned motstånd mot FRA-lagen med maktmedel. Men som så många konstaterat redan, så ligger det såklart helt i linje med den förda politiken. MUF i Linköping fick samtal från stadsrådsberedningens presschef med påtryckningar om att lägga ner planer på en demonstration, och de flesta har väl redan hört om brevet till Richard Slätts chef(!) från centerpartiets kommunikationschef Lena Forsman. Jo’rå, säger båda representanterna ur alliansen som försökt sig på att tysta kritiker, det är visst bra med yttrandefrihet.

Ifall det inte förståtts — det är alltså STOR skillnad på att tycka att ett uttryckssätt är fel ute, genom att uttrycka den åsikten själv, rent av offentligt, och att direkt försöka förhindra någon från att uttrycka sig. Det finns all anledning att peka på hyckleriet. Att be förespråkare för massavlyssning att dra åt helvete är ännu så länge inte förbjudet.

Belgien har anmält Sverige för Strasbourg-domstolen, skriver projO som dessutom tillhandahåller ett nyhetsklipp från belgisk tv, på orginalspråk. Belgarna är förbannade på att de ska avlyssnas av Sverige, och det är inte som om jag tänker protestera. De avser därför stämma oss som land. Trodde väl aldrig att jag någon gång skulle känna tacksamhet för att någon stämmer Sverige. Man undrar hur alliansen kommer kunna förhindra ett annat land från att agera mot den här fruktansvärda utvecklingen?

Alliansens politiska självmord beskrivs rätt bra av P J Anders Linder på svenskan. Det syns ganska tydligt i ett inlägg från Niklas Wykmans blogg också, som undrar om vi kommer att få dansa runt en radiomast nästa midsommar och låter meddela att hans långsiktiga förtroende för moderpartiet undergrävts. Det är svårt att låta bli att misströsta och många känner sig blockpolitiskt hemlösa.

Henrik Persson har tillsammans med sin kamrat Mattias Hamberg producerat en skön låt om övervakning. Det är en “pastisch på 80-talets stjärnor-som-förenar-sig-för-välgörenhet-mode” säger de, och jag måste säga att de lyckats fantastiskt bra. Lyssna/ladda ner den här. Vore det inte välkommet om svenska artister kunde tänka sig att gå ihop och göra något dylikt, förresten, mot kontrollsamhället? Som av en händelse har JörgenL postat en favorit i repris som ju också lattjat med we-are-the-world-trenden och animerat ett gäng telefonavlyssnare. Zenon Protas låt som kom för något år sedan (tror jag?) Leave Me Alone har letat sig upp på tuben också.

* * *

Andra bloggar om: , , , , , ,