Väcktes av ett tjuvlarm vid femsnåret (det ylar fortfarande en halvtimma senare), det är mörkt och regnigt, och jag kommer på mig själv med att tycka att det känns lite passande. Vår demokrati är stulen och framtiden känns understundom mörk. Idag är det sorgmanifestation för demokratin i Sverige. Mellan 08.00–19.00 uppmanas vi lämna kondoleanskort, ljus och blommor utanför riksdagens entré i Stockholm till minne av demokratin. 19.00 blir det samling för minnesstund. Detta är bara den första av flera spontant uppkomna planer på manifestationer under sommaruppehållet för riksdagen.

Det är flera som konstaterar att FRA-lagen dessvärre bara är en av alla bitar i det stora pusslet som bildar det ultimata kontrollsamhället. HAX tipsar dessutom om ett nytt förslag som inte jag kände till — EU planerar att rfid-märka pappersbrev. Pappersbreven ska inte sprättas upp, men vilka som skickar vad och till vilka ska registreras. Det ska väl bli helt omöjligt att kommunicera med farliga människor, typ journalister, läkare och advokater eller så. 2013 är året då det är tänkt att genomföras.

Allianspartier har nu helt slutat genera sig för att använda maktspråk. Moderaterna har gått ut med ett dekret där personalen förbjuds diskutera FRA-lagen. Brevet motsäger den officiella attityden att bloggosfären inte gjort skillnad, skriver fytne som har uppmaningen från (m) i sin helhet på bloggen. Svekdebatten generar sig inte heller, tack och lov, och många är de som känner sig lurade på ett personligt plan. Inte minst de som rekommenderade att man skulle lägga sin röst på centerpartiet i förra valet. Joakim Jardenberg passar på att lufta sin besvikelse över gammelmedias senfärdiga intåg i FRA-debatten dessutom.

Enligt Min Humla tar sig an Staffan Danielsson (c) på ett förtjänstfullt sätt, tycker jag. Det arroganta inlägget från Danielsson i hans blogg förtjänar att bli nerskjutet.

The Pirate Bay fortsätter att protestera mot FRA-lagen genom att be internationella nätleverantörer att blockera trafik till Sverige, eftersom de annars inte kommer kunna garantera privat kommunikation till sina kunder. För svenska internetanvändare erbjuder de en VPN-lösning för att kunna förhålla sig anonyma, och kommer dessutom snart att erbjuda SSL, ett sätt att kryptera information mellan två användare online.

* * *

Andra bloggar om: , , , , , , , ,