Överförmyndarattityden sprider sig genom de politiska leden, vad det verkar, i alla fall om inlägget från Johan Pettersson (c) är något att döma av. Som Joshua_Tree konstaterar, det är inte att “säga till” när man vänder sig till någons arbetsgivare för att få tyst på någon. Det är skräckinjagande hur fort vi fick belägg för våra misstankar att ett verktyg av det slag som FRA-lagen tillhandahåller kommer med största sannolikhet att användas av fel anledningar. Jag tänker på att det finns tillgängligt för människor som inte kommer kunna låta bli att kontrollera medborgare både genom att avlyssna dem och att förhindra dem från att ha en åsikt för att de upplevs som besvärliga. Attityden väller ut, och det är skrämmande. Nånstans hade jag nog trott att man skulle hålla stilen ett tag till i alla fall.

En felinställd dator, och en människas liv förstördes. De som tänkts fångas upp av olika tekniska metoder, har naturligtvis redan hittat vägar att kringgå trösklarna. Ett tråkigt, men tydligt, exempel på förödelse av någons liv som avlyssning kan åstadkomma. Genom att inte förse firmadatorn med fullgott skydd, utsattes en anställd av förnedring och samhällelig skam då hans dator användes, utan att han visste om det, till ändamål som var oacceptabla för arbetsgivaren. Märkligt att kontrollutrustningen för vad som försiggick på datorn fungerade utmärkt.

Mårten Schultz skriver på politikerbloggen, läser jag hos Johan Ronström. Här ett citat från Mårten från hans blogg:

Om X sätter in en kamera i mitt badrum, men aldrig tittar på filmen – har min integritet då drabbats?
Jag säger tveklöst ja. Integritetsskyddet omfattar även rätten att få bli lämnad i fred från andras informationsinsamlande rörande mitt privatliv och mitt familjeliv. Skadan sker redan när insamlandet, ja – redan det potentiella insamlandet, sker.

Motala & Vadstena Tidnings ledare påminner oss om ACTA-avtalet som är på gång. Det påminner mig också om att jag måste uppdatera listan över övervakningsåtgärder, PKU-registrets ändamålsglidning, planerna på att reglera bloggar som jag hört glunkas om (uppdatering; mer hos HAX), rfid-märkta brev och ACTA-avtalet måste ju naturligtvis finnas med där. Ja, jag suckar för mig själv.

* * *

Andra bloggar om: , , , , , , , ,