Motståndet mot FRA-lagen inspirerade till flera spontana aktioner, bland annat planerades ett flertal demonstrationer ta plats runt om i landet på lördag kl. 12.00. Nu verkar varken Malmömanifestation eller Stockholmsdemo* bli av, som tidigare annonserats.

Det finns emellertid ingen anledning att gråta över spilld mjölk, flera organiserade händelser är på gång närmaste veckan, som jag hoppas att så många som möjligt hörsammar, sprider information om och framför allt de som har möjlighet dyker upp på:

• Bananrepublikfest på Mynttorget i Stockholm torsdagen den 3 juli (observera det nya datumet) 15.00–19.00.

• Efterfest till Bananrepublikfesten anordnas av Stekare Mot FRA, på Café Opera på kvällen den 3 juli.

• Det talas om en manifestation i Malmö för torsdagen den 3 också, uppdatering; information kan hittas här.

• I Uppsala blir det manifestation mot FRA idag kl 17.00, fredag 27 juni. Arrangörerna bakom är Stoppafralagen.nu, Piratpartiet, Liberala ungdomsförbundet, Gröna Studenter, Ung Pirat och Syndikalistiska ungdomsförbundet.

• Göteborgsdemon är, som man säger, på — lördag 28 juni kl. 12.00. Bra jobbat av Jonas och Adam, arrangörerna bakom, tycker jag, som med ren och skär entusiasm fått med sig flera politiska ungdomsförbund.

Umeådemonstration, lördag 28 juni, 12.00. I stort sett samtliga politiska ungdomsförbund kommer att närvara, men arrangören är en politiskt obunden privatperson.

Sorgmanifestation Örebro, lördag 28 juni 12.00. Partipolitiskt och ideologiskt obunden manifestation, även den arrangerad av privatpersoner.

___

*Några funderingar kring ryktespridning och desinformationen kring demonstrationerna den 28 juni:

Det har rått förvirring och inte minst illasinnad ryktesspridning om demon på Sergels Torg i Stockholm. Tråden med initiativet till en Stockholms-demo verkar ha tagits över av politiska huliganer (i brist på bättre ord). Kravallromantikerna i tråden är sannolikt inte annat än uttråkade människor som inte skulle varit i närheten av Sergels Torg på lördag, om än man blir påmind om hur det blivit vanligt med statliga provokatörer när gräsrotsrörelser tar fart i västvärlden.

Många har försökt motverka dårinläggen och uttryckt en vilja att komma till Sergelplattan ändå. Jag hade därför helst velat uppmana alla att ta sig till Segelplattan, och visa att vi är emot FRA-lagen och inte är ett dugg intresserade av att falla till föga för skrämseltaktik. Men som nätverket stoppafralagen.nu konstaterar, det finns inga indikationer på att något arrangemang planerats på något vis, och initiativtagaren tycks ha gått under jorden vilket gör det svårt att visa stöd för demonstrationen eller rekommendera att folk tar sig dit.

Enligt envisa rykten sägs det att mufs ordförande tänkt sig dyka upp på Sergelplattan på lördag, men ännu så länge saknas någon form av officiell bekräftelse. Manifestationen utanför riksdagen den 18:e juni var visserligen inte ett planerat event och var en fantastiskt händelse, men backades upp av flera bloggar och nätverk. I det här fallet hänger allt i luften och är nog precis det, mest bara luft. Troligtvis är det nog mest bara så att ingen egentligen tagit ansvar, styrt upp och ställt sig bakom en manifestation, vill jag vara noggrann med att poängtera. Vilket av bara farten säkert lämnat utrymme för tvivel som är lättexploaterat.

I värsta fall har vi blivit skrämda att hålla oss hemma på lördag, vilket är väl värt att fundera över vad det innebär, oavsett om det bara var ett eller ett par troll som tilläts denna maktberusning eller orkestrerat av statligt avlönade provokatörer.

Så just nu måste jag besviket konstatera att det inte verkar bli någon demo på lördag i Stockholm, helt enkelt. Samma sak verkar gälla för Malmömanifestationen, om än några fortfarande hoppas att det ska bli av, så vi får hålla tummarna att någon roddar i det. Man kan bege sig in till de utannonserade tiderna och platserna om utifall att, i förhoppning om en spontan händelse. Men sannolikt är det nog inte något annat än en “vanlig lördag” på plattan i alla fall i helgen, såvida ingen steppar upp och tar tag i det i sista minuten. Vi får väl se.

Som påpekat i början av inlägget dock, kommer det att finnas fler tillfällen att visa sitt missnöje över FRA-lagen, tack och lov.

* * *

Andra bloggar om: , , , ,