Nu har debatten varvat sig själv — flera principiella och etiska brott det spekulerats om att politiker kan göra sig skyldiga till, har bevisats vara riktiga farhågor. Vi ska inte oroa oss för kontrollsamhället, sägs det, eftersom statliga överhuvuden är välvilliga. Låt se; vi har centerpartisten som skrev ett brev till en bloggares chef, i förhoppning om att få tyst på honom. Politikers argumentation om terrorism skjuts i sank av inga mindre än FRA själva. Flera folkvalda representanter uttrycker det som att det är störande att det protesteras. Många marknadsför åsikten att anonymitet är dåligt, trots att det är en vedertagen förutsättning för en fungerande demokrati. FRA läcker, det gör både människor och datasystem. Myndigheten satt att avlyssna har dessutom visat med all önskvärd tydlighet att de inte tänkt sig respektera meddelarskydd om de inte måste. Människor ska inte uttrycka sin åsikt för det är för obekvämt, och framför allt onödigt eftersom “beslutet redan fattats“. Det är knappt att jag törs spekulera i vad mer som kan hända — det verkar som om de tar regi av det.

I morgon torsdag är det massivt pådrag i Stockholm — jag hoppas att alla som kan tänker dyka upp. Bananrepublikfesten på Mynttorget och Stekare mot FRA på Café Opera. I Malmö blir det manifestation och talarlistan där går inte av för hackor. Hela eftermiddagen och kvällen alltså dedikerad till motstånd mot FRA-lagen. Som motvikt(?) till detta går centerpartiet ut med att de ska ha marathonchat i morgon. Anledningen är att de vill veta vad folk tycker. De använde sig för övrigt (utan att be om tillstånd) av ett citat från deep.edition för att marknadsföra eventet.

Sten Tolgfors deltog i en chat på Expressen igår, förresten, där han ägnade mycket energi till att inte besvara frågorna som ställdes. (Exempel: “Det är riksdagen som stiftar lag i Sverige. Inte regeringen.”) Kan tipsa (c) om att det inte är en bra taktik om de tänkt sig bli vänner med sina väljare.

Utanför landsgränserna rör det på sig också. De danska prästerna är inte så förtjusta i tanken att den själavård de tillhandahåller ska finnas tillgängligt för FRA. I Norge är man riktigt förbannad på de svenska planerna till massavlyssning, och konstaterar som så många andra gjort hittills, att vi antagligen skulle fällas i EU-domstolen. Snälla, anmäl oss, någon.

Som kuriosa kan jag berätta att Nelson Mandela nu äntligen slipper klassificeringen “terrorist” och kan resa fritt i USA. Hans landsmän har dock inte samma möjlighet.

* * *

Andra bloggar om: , , , , , ,