Lite spännande är det att se att piratpartiet numer är värda granskning. Visserligen är det lite fud-varning över texten, men det är jäkligt bra att sådant här dyker upp eftersom det hjälper partiet att fundera på hur de uppfattas utåt.

Det suger att inte fler kvinnor är involverade i piratpartiet. Emellanåt när vi diskuterar det (och det diskuteras ofta och livligt, kan jag förtälja) vänder sig ibland någon mot mig och undrar varför det inte är fler tjejer som med i partiet. Inte vet jag, blir mitt svar, JAG är ju med. Men jag har haft ett försprång, ett engagemang och en kunskap som började för flera år sedan.

Jag snackade med en tjej i valrörelsen 2006 som stödde pp i frågorna, men inte upplevde sig “ha tid” att engagera sig. Lite förvånat konstaterade jag att man inte måste vara aktiv för att vara medlem. Det har gjort att jag har fått för mig att det ofta är så att om kvinnor engagerar sig så gör de det med syfte att vara aktiva. Ett beslut att gå med i ett parti kan alltså vara påverkat av om man upplever sig behöva gå “hela vägen”. Då blir det ett stort beslut. Det syns intressant nog också när aktiviteter planeras och utförs, många kvinnor, med tanke på hur låga de siffrorna är i det totala medlemstalet, är med och faktiskt gör saker.

På sätt och vis skulle det vara intressant att se den procentuella uppdelningen av aktiva kvinnor vs. aktiva män om det var möjligt. De flesta nöjer sig med att vara stödmedlemmar men av någon anledning räcker inte det riktigt för många kvinnor.

Piratpartiet är dock en platt organisation. Så platt att aktiva “inte syns” offentligt och inte kan räknas hur som helst. Jag är “bara” medlem, men hjälper partiet med trycksaksframställning och har mer än en gång påverkat saker och ting. Som kuriosa kan jag förtälja att jag och Christian Engström, vice i partiet, haft ett par ordentliga gräl om tingens ordning där han så småningom fått ge med sig. Så nära kan man alltså vara händelsernas centrum om man ser till hierarkisk ordning, utan att inneha en specifik titel eller position i partiet vilket jag personligen ser som en styrka och enorm fördel i organisationen. Det ställer jag i direkt motsats till att sträva efter könsfördelning som ser bra ut på papper.

Forumet för piratpartiet, där det mesta diskuteras och beslutas, är öppet för alla. Till och med icke-medlemmar kan vara med och påverka. Där är ingen direkt viktigare än någon annan, anses en synpunkt vara bra, så är den det. Tanken är att det ska röra sig framåt, uppåt, utåt, inte nödvändigtvis sorteras vem som gör vad internt. Det finns inga som helst hinder för precis vem som helst att ta tag i precis vad som helst i partiet.

Finns det någon form av uppdelning i partiet i praktiskt mening så är det mellan aktiva och icke-aktiva även om det inte finns några officiella siffror för det. Formen är intuitiv och flexibel och det behöver en gräsrotsrörelse vara. Diarieförande och detaljism i hierarkiska frågor har stått tillbaka för praktiska aktiviteter som att informera människor om partiets existens och de viktiga frågor som pp företräder. Kanske är det dags att införa “aktivist” som titel i partiet, så folk kan inneha den rollen specifikt och därmed kan “räknas” utåt.

Av praktiska skäl behövs det officienter, vilket blir tydligt vid sådana här tillfällen. Titlar må vara helt oviktiga för piratpartiet, men inställningen kan uppfattas fel utåt. Marielle, som nämns i Almedalsbloggen, är i praktiken ensam herre på täppan i sin region. Personen som delar på titeln innehar inte någon ledarfunktion, annat än som jag beskrivit det ovanför. Det har helt enkelt inte blivit av att justera det i handlingarna, och jag tycker verkligen att det bör fixas, även om det inte “känts viktigt” hittills (om det nu inte fixats redan).

Fler kvinnor behövs i piratpartiet, helt klart. Bli medlem för tusan om du ställer dig bakom ideologin. Vill du engagera dig mer aktivt, så är du välkommen att göra det, det finns inga hierarkiskt inbyggda hinder för att kavla upp ärmarna, påverka och/eller göra skillnad. Men tro inte att du måste engagera dig mer än du kan, har lust och tid till. Det går alldeles utmärkt att “bara” vara stödmedlem.

* * *

Andra bloggar om: , , , ,