Mona Sahlin höll presskonferens idag, där hon meddelade att (s) och (mp) tänkt sig att riva upp FRA-lagen vid ett ev. maktskifte i nästa val. Lars Ohly (v) är inte ensam om att vara skeptisk till den här lösningen. Anledningen är det som följer annonseringen av att beslutet ska rivas upp — nämligen att det ska återinföras under nya former. Vi har hört och sett det här förut, inte minst under några timmar mellan debatt och votering i riksdagen angående FRA-lagen. Så det är kanske inte så konstigt att några av oss reagerar med tveksamhet.

Personligen känner jag mig inte pigg på att låta FRA installera alla knutpunkter för avlyssning och sen ta bort lagen. Det skulle inte förvåna mig om själva installering av hårdvara, och den kostnad det medför helt plötsligt skulle bli en motivering till varför man måste hålla massavlyssningsskeppet flytande. Bäst vore det att stänga ner planerna redan i höst. Utred gärna, väg gärna proportionalitet och effektivitet — men inför det inte.

Vänsterpartiet har utlovat en ny motion, vilket är det enda som är kvar av löftena flera av oss lyssnade till under Bananrepublikfesten. Tanken är att de som vill få möjlighet att rösta mot lagen ska få det redan i höst. Wetterstrand (mp) sa där att den här frågan var väldigt viktig, FRA-lagen skulle rivas upp mot att bilda regering. Förstod inte riktigt att hon menade “riva upp för att göra om den”.

När tilläggen gjordes den 18 juni hette det att man förstärkte integritetsskyddet. Det som man måste säga, om och om igen, är att integritetskränkningen sker när man gör medborgarnas kommunikation tillgänglig för staten.

Efter förbättringarna som alliansen genomförde före voteringen i juni, var vi många som sa att det mest bara var att sätta fina rosetter runt avföring vilket inte förhindrar det från att lukta illa. Kanske lite cyniskt av mig, men jag upplever detta utspel som ett sätt att fixa till lite nya rosetter, kanske med nya färger och en grön doftgran.

Det ska bli intressant att höra vad Anne Ramberg har att säga om att hon blivit utpekad som konsult i den framtida processen.

För övrigt är det lite speciellt att se ett pressmeddelande där (v) och (pp) är gemensamma avsändare.

* * *

Andra bloggar om: , , , , ,