När jag läste den här debattartikeln så var det med ett stort “jösses” i bakhuvudet. Patienter som är för sjuka att ge sitt medgivande, vill undertecknare till artikeln kunna forska på ändå. Integritet, uttrycks det, är som en enda stor tröskel som måste lagstiftas bort. Lite olyckligt formulerat dessa tider, är väl det minsta man kan säga. Blogge kallar det fascism, och det är inte utan att han har en poäng.

Bloggarna skrämmer politikerna i Almedalen, skrivs det i en ledare i Corren. De kan inte längre dricka sprit offentligt eller gå på gatorna som “vanligt” folk, eftersom allt registreras och kanske rent av publiceras. En tankeställare, skriver ledaren — och jag undrar om skribentens tankar glider åt samma håll som mina? Det är verkligen tråkigt för vem som helst att inte kunna känna att man har något privat utrymme. Däremot kanske det inte appliceras riktigt på en offentlig tillställning.

Den amerikanska motsvarigheten till FRA-lagen röstades som bekant igenom häromdagen. Lyckligtvis sker det inte utan visst motstånd — lagen är redan på gång att prövas i domstol, anmäld av ACLU.

Neil Gaiman la ut sin “American Gods” fritt online för ett tag sedan — tanken var att “likt en maskros slänga upp en massa frön i förhoppning om att några slog rot”. Nu redovisas följderna — försäljningen av både den boken och andra skrivna av författaren ökade markant.

* * *

Andra bloggar om: , , , , ,