Blev tipsad om Blondinbellas ilskna inlägg, där hon ondgör sig över fotografer generellt, och Dagens Media specifikt. Eftersom inlägget verkar vara borta, så en kort sammanfattning:

Blondinbella ska göra TV-debut och blev under filmningen överraskad av en fotograf. Bilden hamnade i Dagens Media, och hon lade upp den på sin blogg och berättade om händelsen. DM tog kontakt med henne och utlovade en faktura för att hon använt sig av bilden. Blondinbella tyckte, lite naivt kanske, att eftersom det var hon som figurerade på bilden så borde det inte göra något. Det slutade i vilket fall som helst med att hon tog bort både bild och inlägg, eftersom hon av DM dessutom blivit informerad att hon inte fick länka till artikeln ifråga ens en gång.

Nu läser hon säkert inte min blogg, men vill i alla fall tipsa henne om att Dagens Media inte kan förbjuda någon att länka till dem. Man får dessutom citera text, det finns lagar för det också.

Sen tycker jag att hon ska ta en allvarlig funderare på om hon anser att de förtjänar att bli länkade till trots allt. Inte minst eftersom de beter sig allmänt buffligt mot bloggare emellanåt, vill undertecknad gläfsande chihuaha påstå. Tycker att det är stor humor att de påstår att det är förbjudet att länka till dem, och kallar blondinbella idiot samtidigt. Det verkar som om alla lite till mans behöver sätta sig in i sina rättigheter såväl som skyldigheter.

När det gäller att använda fotografier så är det väldigt sällan enskilda fotografer säger ifrån om det — tycker att det är värt att hålla fram trots allt. Undantagen är när någon tjänar pengar på deras arbete, även om man kanske ska undvika att generalisera, men det är min erfarenhet i alla fall. Blondinbellas blogg får väl anses vara etablerat kommersiell vid det här laget.

För övrigt är det inte helt enkelt att hålla reda på det där med upphovsrätt, som Dagens Media själva erfor efter att ha snott material från Disney.

Bloggat: Same same but different, Fotofeber, Piratnytt

* * *

Andra bloggar om: , , ,