Mark Klamberg skriver om den ganska fula taktiken som används politiskt för att få igenom förslag som egentligen har en majoritet mot sig. Genom att driva in politiska kilar, såsom kosmetiska förändringar som egentligen inte gör någon skillnad, lurar man sina medlemmar. Som av en händelse har Suddkludd gjort en rätt träffande seriestripp på ungefär samma tema, också.

Om inte den demokratiska processen kan manipuleras enligt beskrivningen i länkarna ovanför, så ser man till att dra igenom saker i hemlighet, för övrigt. Det har bestämts i riksdagen att FRA ska “skydda information som skickas mellan svenska myndigheter”. Myndigheten ska hantera krypton för en rad centrala svenska myndigheter — bland andra Telia. Willhelm Agrell poängterar att “man får problem med insyn och kontroll när en myndighet verkar bakom höga sekretessmurar”. Lite tänkvärt kan vara hur saker som smygs igenom inte nödvändigtvis skulle behöva vara kontroversiella, om det inte just vore för att det smögs med.

Christopher Kullenberg påminner om experimentet “det mänskliga internet” som tar vid på lördag i Göteborg. Samling i Näckrosparken kl 13.00 där pappersbrev samlas upp i en hink för att sedan dela ut dessa bland folk för manuell kedja av överlämningar till en tidningsredaktion. Tanken är bl.a. att sätta ljuset på problemet med källskyddet.

* * *

Andra bloggar om: , , ,