Sociogram — vad är det? Enklast uttryckt, var man ingår i ett socialt nätverk, och de mönster det bildar. Det behöver inte vara en medveten placering. Automatiserad åsiktsregistrering, kallar HAX det och är ett ganska träffande sätt att beskriva det. Som vanligt måste “vanligt folk” själva utreda vad begreppet innebär. Själv funderar jag över om alla de åtgärderna inspirerar till att inte kommunicera alls med andra, och inte minst vad det innebär för samhällsutvecklingen.

Under en längre tid har vi matats med “utanför Sveriges gränser”, som argument för vad som är okej att massavlyssna. Den norska oppositionen har ifrågasatt FRA-lagen kunde man läsa i helgen. I Finland har man som bekant också oroat sig för utvecklingen här i Sverige. Mer internationellt motstånd kan man dessutom hitta hos CCBE, Rådet för advokatsamfunden i EU, som kritiserar lagen.

Sammantaget blir det lite tunga funderingar så här en måndagsmorgon. Vad kommer resonemang kring människors placering innanför eller utanför “landets gränser” att innebära? Det blir nästan ett självändamål att skapa nya fiender för landet att enas kring, en taktik som känns igen från det stora landet i väst. Hur mycket problem i sig, skapar en sådan situation och är vi förberedda för det? Just nu framstår Sverige som den stora fienden för våra grannländer, med allt vad det innebär.

Missa inte: Bandet Sten-Ingvarz, “en kvartett bestående av Sten (sång), Ingvar (gitarr och keyboard), Freddy (bas) och Micke (trummor)” har fått en liten recension. Deras nya album heter “För ditt bästa” och låtlistan innehåller titlar som “Du kan tro på mitt ord”, “Vad har du under blusen, Rut?” och en svensk version av Police gamla hit “Every step you take”. Skitrolig satir, återigen från bloggen Enligt min Humla.

* * *

Andra bloggar om: , , , , , , , ,