Tyckte att artikeln om att vi redan befinner oss i ett övervakningssamhälle, av Susanne Wigorts Yngvesson, kändes stundtals obehaglig, även om vissa delar var tänkvärda. När det gäller skillnaden mellan att fritt välja mellan ett offentligt och utåtriktat liv eller att vara tvingad att dela med sig av allt till staten, tycker jag att hon missar målet. Det frivilliga kan ju naturligtvis aldrig jämföras med det påtvingade. Rasmus Fleischer plockade upp, och kommenterar väldigt bra på sin blogg, vilket även Christopher Kullenberg gör. Mary skriver också, som länkar till lite annat smått och gott.

Kan inte låta bli att länka till nyheten om Smålandspostens anti-avlyssnings-taktik. För stora och allvarliga förändringar i samhället gäller det att man är förberedd och kan möta det ordentligt. Dessvärre verkar de ha glömt bort att telefonerna är tänkta att avlyssnas likt förbaskat, men det är väl tanken som räknas. Anna kommenterar, liksom Ingerö och opponent.se som får till det med sitt avslutande: “Det är ironiskt att föreställa sig ledarredaktionen i ena änden av rummet vurma för lagen samtidigt som chefredaktören försöker göra allt i sin makt för att minska konsekvenserna av den i andra änden”. Man undrar lite hur tankegångarna går på tidningsredaktionerna runt om när det gäller meddelarskyddet, för övrigt, hur de ska kunna garantera det de är skyldiga till enligt lag. Till skillnad från Marcus Svensson på SMP är det ett ämne som oroar och engagerar de flesta journalister och ledarskribenter.

GPS kan man ju som sagt använda för att hålla koll på andra människor. Arbetsgivare kan kontrollera sina anställda och föräldrar sina barn. Joshua_Tree funderar kring fenomenet, och berör något som jag bekymrar mig för: att uppfostra generationer till underkastelse. När ska man sluta ha en gps-sändare placerad på sina barn? Är det okej att ha gps-sändare på sina anställda? Idag är det viktigt att fundera över var gränserna går.

Mattias Bjärnemalm (blogg) satt tillsammans med Anne von Porat (blogg) i Radio Uppsala och diskuterade bloggar.

* * *

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,