“FRA-lagen medför massiv kartläggning av oskyldiga”, är rubriken till dagens debattinlägg på DN. Bakom den står bl.a. Mark Klamberg, Micke och Anna från stoppafralagen.nu, Christopher Kullenberg, Pär Ström och Johan Westerholm. Mycket bra jobbat av samtliga att göra sociogram förståeligt för oss vanliga dödliga, och vad det verkar, de politiker som röstat igenom lagen utan att förstå vad den innebär. Egentligen är det ingen nyhet i sig, men omfattningen av vad man kan göra med tekniken har inte synts ordentligt i debatten tidigare. Här kan man för övrigt se ett exempel på ett sociogram, om man är nyfiken.

I Malmö får man lämna fingeravtryck som sparas i ett register i ett pilotprojekt när man ansöker om pass. Bra med säkrare pass, står det, för ingen annan kommer att kunna använda ens pass är slutsatsen. Två små funderingar dyker upp, det ena är hur ska registret med fingeravtryck användas? Det andra är — inget system har någonsin varit oknäckbart även om man trott det från början. Vad händer då — kan man “byta fingrar” och få ett nytt avtryck? Själv hade jag gärna sett en lite längre artikel, där bakgrund och resonemang redovisats. Etiska och praktiska problem kanske inte ens har diskuterats innan man låter meddela hur det ska funka framöver.

En liten förklaring — jag har förstått att min annonsering om att sluta blogga igår, skapat lite förvirring. Telefon och mailbox inte minst indikerar viss osäkerhet över vad jag menar. Ironi i textform är svårt, men valde formatet för att föra fram det absurda i att försöka reglera folks åsikter. Många gånger framförs ordet “blogg” på ett sätt som varken är förankrat i kunnande angående formatet eller respekt för medborgare. I längden lär det naturligtvis inte spela någon roll om jag kallar min plats på nätet för blogg, hemsida eller ansjovisfabrik, då grundtanken är att kontrollera och reglera former för hur och om att ha åsikter offentligt. Snackar man om “bloggar” så kan man komma undan med att man vill inskränka frihet att yttra sig för vanliga människor, vilket den del av internet som ständigt befinner sig under attack består av.

Häromkvällen sändes en FRA-debatt på Kunskapskanalen ledd av Erik Fichtelius. Nu finns hela debatten online om man är intresserad. (Tack för tipset, Richard!)

Limerickar mot FRA — bidra med dina egna alster! (Tack för tipset, Rikard!)

* * *

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,